Baninfo 2021

Baninfo 2021

5 November 2021:

Höstarbetet fortsätter på Öjestrand. Thomas har kört en hel del massor till greenområdet på hål 3, 5 och 8 på “Sveriges svåraste korthålsbana”. Dessa massor ska sedan strykas ut, toppas upp med såbädd för att sedan sedan förberedas för sådd. Detta är ett steg till att göra spelupplevelsen en aning enklare främst för våra gäster som nyss börjat eller är nyfikna att börja spela golf. Vi hoppas det uppskattas.

Parallellt med detta så fortsätter invintringsarbetet på stora banan. Greenerna har idag fått sig en liten cocktail som en förberedelse inför vintern som kommer. Närmaste stora åtgärd som kommer sig är vintertäckningen. Vi följer vädret noga och vi kommer att meddela våra ideella krafter när det börjar bli dags. All hjälp mottages tacksamt här 🙂

 

Som dom flesta av er redan vet så har Ulrika Westin valt att säga upp sig från Öjestrand och gått vidare i arbetslivet. Ulrika kommer att satsa på sitt egna företag framöver och vi från banpersonalen önskar henne all lycka i framtiden. Vi tackar återigen Ulrika för hennes fina insatser under hennes tid här på klubben.

 

Styrelsen har av denna anledning ställt frågan till mig om jag vill ta rollen som tf klubbchef tills dess att rekryteringsprocessen för att hitta en ny klubbchef är genomförd. Det är viktigt att arbetet på klubben inte stannar av under denna process. Under vinterhalvåret skall bl a uppdatering av administrativa system göras, planering inför nästa års tävlingsprogram samt rekrytering av kansli- och banpersonal. Jag har tackat ja till detta uppdrag med motiveringen att jag vill kunna ge processen den tid som behövs för att hitta Ulrikas efterträdare. Alla frågor rörande medlemskap, sponsring, samarbete m.m kommer således att gå via mig dom närmaste månaderna. Min roll som banchef kommer jag alltjämt sköta parallellt med det nya uppdraget. Vid frågor och funderingar kring detta så nås jag enklast på mail erik@ojestrandgc.se 🙂 

 

Väl mött och trevlig helg!

 

/Erik  

21 Oktober 2021:

Då har även tiden kommit för Öjestrand att stänga ner banan för säsongen. Dom fina höstdagarna var lite för få till antalet för att vi ska kunna hålla banan öppen ytterligare en tid. Det ska som vi tidigare nämnt luftas, dressas och vintertäckas tillsammans med en hel del annat innan det antingen blir för blött, för kallt eller innan snön kommer. Det arbetet påbörjades redan nu på morgonen.

Säsongen har ändå varit relativt lång och med en hel del roliga nygamla inslag som vi saknade under förra säsongen. Att ha fått igång tävlingsspelet, kunna ha gemensamma prisutdelningar och kunna umgås på ett annat sätt har verkligen varit ett lyft både för klubben och för oss i personalen. 

Vi från banan vill verkligen tacka alla medlemmar, gäster, sponsorer och partners för allt stöd, alla glada tillrop och för att ni har varit rädda om banan i år. Visst har det funnits olagade nedslagsmärken och ej tillbakalagda torvor, men överlag tycker jag att det finns en omtanke till banan från en majoritet av er.

När vi är inne på “avtackningståget” så är det omöjlig att inte nämna alla hålvärdar, starters, dukdragare och övriga ideella krafter som verkligen får denna verksamhet att snurra på ett så effektivt sätt som det har gjort denna säsong. Jag kan bara sitta och hoppas, när jag skriver detta inlägg, att ni känner att ni vill ställa upp ytterligare en säsong. Kanske kan detta innerliga och uppriktiga tack kan hjälpa Er att fatta ett positivt beslut i den frågan.

Närmast på agendan för oss blir att börja lufta greener, tees och fairways. Parallellt kommer avverkningen att fortsätta samt uppfräschningen av vattenfyllda pliktområden. Såklart kommer vi även fortsättningsvis att informera löpande om vad som händer på banan via hemsidan och sociala medier.

Som avslutning vill vi från banpersonalen tacka Ulrika Westin och Maria Persson för deras goda arbete och bidrag till den fina kultur som genomsyrat Öjestrand under dessa säsonger. Tack ska ni ha! Ni har varit mycket uppskattade båda två 🙂

 

Tack och på återseende säsongen 2022!

 

/Erik

19 Oktober 2021:

Idag har vi det rejält kallt härute. Vi kan med stor säkerhet säga att det kommer dröja betydligt längre innan vi kan öppna banan idag, om vi kommer kunna öppna den överhuvudtaget. Håll utkik på sociala medier och här på hemsidan för vidare information. Vi uppdaterar om läget runt kl 9:00.

/Erik

18 Oktober 2021:

Uppdatering: Solen är på väg upp och vi planerar för öppna banan 9:50. Välkomna!

/Erik

17 Oktober 2021:

Uppdatering: 9:30 öppnar vi portarna. Välkomna!

/Erik

16 Oktober 2021:

God morgon!

Det är ytterligare en morgon med frost ute hos oss på Öjestrand. Det är svårt att sia redan nu när vi tror att vi kan öppna, men vi kommer åtminstone att behöva hålla stängt till 9:00, möjligtvis längre. Även gårdagens regn kan ställa till så att vi måste hålla stängt helt och hållet. För att kunna ta ett slutgiltigt beslut behöver frosten som sagt släppa så vi kan åka ut och göra en helhetsbedömning. Vi bokar därför av alla tider fram till kl 9, och så räknar vi med att komma med ett nytt besked ca 8:30. Vi ber om överseende för denna lite struliga situation…

/Erik

15 Oktober 2021:

När vi tittar tillbaka på september och första halvan av oktober så kan vi konstatera att det varit en varierad höst vädermässigt. Några riktigt regniga, gråa dagar har varvats med strålande sol och höstiga vindar. Som vanligt den här tiden på året med andra ord. Det som också är vanligt denna tid på året är frost. Vi vill återigen påminna om att hålla utkik på hemsidan och sociala medier huruvida banan är stängd för frost eller ej. Som vanligt fryser tiderna inne som berörs av ett “frostuppehåll”, så ha det i åtanke när ni bokar tider. Givetvis är också puttinggreenerna stängda vid frost så vänligen beträd ej dessa i väntan på att banan ska öppna.

Det är några stycken som har hört av sig och frågat hur länge banan är öppen för säsongen. Svaret är enkelt men ändå lite svårt att säga exakt. Det största faktorn är absolut vädret. Vi har för avsikt att hålla banan öppen så länge som möjligt. Är vädret gynnsamt så kan vi definitivt hålla öppet ett par veckor till. Ser vi att vädret och temperaturerna börjar bli sämre så kommer vi behöva ta ett ganska snabbt beslut om att stänga banan. Detta för att vi ska hinna med att invintra den så bra som möjligt. Primära ytor ska luftas och dressas, därefter ska en del greener vintertäckas. Detta är viktiga åtgärder att genomföra för att ge gräset så bra förutsättningar som möjligt för att invintra på ett bra sätt, som i sin tur kan ge oss en bra start på våren. Vi fick som bekant ett bra resultat på övervintringen förra säsongen och målsättningen är att vi ska utveckla vintertäckningen allteftersom framöver. Dessa åtgärder tar vanligtvis ett par dagar vid bra väderlek så det gäller samtidigt för oss att inte stänga för sent…

Men vi vill som sagt ha en lång säsong och av den anledningen har vi luftat greenerna en extra gång under hösten för att hålla greenytorna så torra som möjligt. Dock blir förutsättningarna sämre och sämre med dom allt kortare dagarna och den vanligtvis höga luftfuktigheten som brukar infinna sig den här tiden på året. Detta medför att vi mer frekvent utfärdar bilförbud alternativt stängd bana. Detta för att dels förhindra olyckor som kan ske då golfbil framförs i blöt och kuperad terräng, och dels för att spara på framförallt greener nu när gräset har som sämst förutsättningar för att kunna återhämta sig.  

Hösten är med andra ord förberedelsernas tid för gräset inför kommande säsong, men också hög tid för förändringar och förbättringar. Under hösten och tidiga vintern kommer vi gräva ur vattenhinder för att få ett bättre flöde genom vårt dammsystem som sträcker sig från dammen på hål 14, vidare förbi hål 3, sedan bakom green och längs högersidan på hål 7, under fairway till dammen på hål 8 för att till slut mynna ut i dammen mellan hål 1 och 9. Vi har redan börjat på hål 9 för att sedan arbeta oss uppåt. Området till höger om greenen på hål 15 och till vänster om tee 45 på hål 17 planeras till och fyller upp med såbädd så att vi kan så nytt gräs där till våren. Även avverkningen kommer att fortsätta så länge vädret tillåter. Större delen av vänstersidan på hål 9 är redan klart, sedan kommer vi beroende på speltryck och väder arbeta oss igenom banan.

Parallellt sker den sedvanliga invintringen av maskiner. Olja och filter ska bytas, klippcylindrar ska slipas, slitna och trasiga komponenter ska bytas och allmänna små skavanker fixas till. 

Slutligen vill vi informera om att korthålsbanan är nyligen luftad och dressad och kommer hållas öppen fram tills dess att snön kommer. Dock gäller spelförbud även på den när det är frost. Även här är greenfeen 50% precis som “stora banan”.

Vi tackar för att ni tog er tid att läsa och håller tummarna för några fina dagar till framöver!

/Erik  

13 Oktober 2021:

Uppdatering: Ny preliminär öppningstid är kl 9:30. Vi återkommer om vi behöver ändra på tiden ytterligare. Annars är ni välkomna!

Vi möts av fruset gräs och 0-gradigt nu på morgonen. Banan kommer därför att hållas stängd fram tills frosten släpper. Nytt besked beräknas kunna ges ca 8:00. Alla bokade tider fram tills dess avbokas. Håll koll här på hemsidan och på sociala medier för uppdateringar.

/Erik

8 Oktober 2021:

Bilförbudet fortsätter att gälla även över dagen idag 8/10. Dock ges undantag till er som har ett giltigt läkarintyg. Välkomna!

/Erik

7 Oktober 2021:

God morgon!

 

Som bekant har det kommit en hel del regn den senaste tiden. När vi är inne på den här delen av säsongen så försöker vi hålla banan öppet även om det är gränsfall för att ni ska få spela så mycket som möjligt innan vintern gör intåg på riktigt. Vi kommer därför att hålla banan öppen idag torsdag 7/10, dock kommer ett totalt bilförbud att gälla, oavsett om ni har läkarintyg. Välkomna!

 

/Erik

6 Oktober 2021:

Efter en dag med tämligen vacker väder så slår vädret återigen om och redan nu på morgonen så har det levererats en hel del regn. Spelytorna anses vara alldeles för blöta för att kunna släppa på något spel idag onsdag 6/10. Nytt besked om huruvida vi kan ha öppet imorgon ges imorgon bitti ca 7:00.

/Erik

5 Oktober 2021:

Banan är återigen öppen. Bilförbud gäller tillsvidare, undantag ges till er som har giltigt läkarintyg. Välkomna!

/Erik

4 Oktober 2021:

Banan kommer tyvärr att vara stängd hela dagen idag måndag 4 oktober. Detta pga allt regn som fallit under natten. Nytt besked kring öppning kommer imorgon ca 7:00.

/Erik

3 Oktober 2021:

God morgon!

 

Det är fortfarande blött på banan efter allt regn. Därför kommer bilförbudet som infördes igår även att gälla idag söndag 3 oktober. Undantag ges till dom som har ett giltigt läkarintyg.

/Erik

2 Oktober 2021:

Banan är öppen, dock med ett bilförbud som gäller samtliga med undantag för giltiga läkarintyg.

/Erik

1 Oktober 2021:

Efter en okulär besiktning nu på morgonen kan vi konstatera att det har kommit mer regn än förväntat. Vi blir tyvärr tvungen att hålla banan stängd idag fredag den 1 oktober. Skulle det slå om i vädret och banan torkar upp så meddelar vi detta via sociala medier och på hemsidan.
 
/Erik

24 September 2021:

Banan är återigen öppen men blöt. Bilförbud kommer att gälla under hela dagen. Undantag ges till dig med ett giltigt läkarintyg. Välkomna!

/Erik

23 September 2021:

Det har kommit en hel del regn under natten, och dessutom verkar regnandet hålla i sig under hela dagen. Vi tar därför beslutet redan nu att vi måste stänga banan. Välkomna tillbaka en annan dag.

/Erik

15 September 2021:

Den första frosten för säsongen har nått Öjestrand. Banan kommer vara stängd initialt men vi räknar med att kunna släppa på spelet igen ca 8:30. Tider bokade för 8:30 fryser dessvärre inne.

/Erik

12 September 2021:

Det har kommit en hel del regn under natten vilket redan syns på många av greenerna där det redan står vatten. Detta tillsammans med prognoser som lovar ihållande regn under resten av dagen, har bidragit till att vi tagit ett beslut att hålla banan idag söndag 12 september.

/Erik

10 September 2021:

Efter en lång säsong så har hösten ankommit på allvar 🍂🍁
I takt med mildare temperaturer, kortare dagar och högre luftfuktighet så är arbetet med att hålla banan så torr som möjligt det viktigaste för oss framöver. Greenerna har klippts på 3 mm och blivit hårt preparerade en längre tid, varför en period med mindre yttre påverkan är lika välförtjänt som logiskt för att vi ska kunna njuta av en så lång säsong som möjligt.

Ett led i detta är att vi under veckan höjt klipphöjden till 3,5 samtidigt som vi börjar alternera mellan klippning och vältning. Vi har även planerat in en luftning av greenerna på torsdag 16 september för att luckra upp dom kompakterade greenerna och på så sätt förbättra infiltrationen ordentligt. Ett längre startförbud är därför har därför blivit lagd till kl 10:00 den dagen.

Till sist vill vi från banan önska er en trevlig helg och lycka till alla deltagare i morgondagens Stålebring Challenge!
 
//Erik

26 Augusti 2021:

Banan är öppen men bilförbud kommer att gälla hela dagen idag torsdag 26 augusti.

/Erik

18 Augusti 2021:

Det kraftiga regnet fortsätter. Med tanke på mättnadsgraden av vatten i marken samt prognoser som lovar ihållande regn kommer vi hålla banan stängd även idag onsdag 18 augusti. Nytt besked kring öppning ges imorgon bitti.

/Erik

17 Augusti 2021:

Det har under natten kommit stora mängder regn, och prognoserna lovar onormalt mycket nederbörd både idag och imorgon. Vi har därför tagit beslutet att stänga banan idag tisdag 17 augusti. Nytt besked kring en eventuell öppning av banan ges imorgon bitti.

/Erik

8 Augusti 2021:

Efter nattens minst sagt intensiva regnande, plus att prognoserna lovar fortsatt stora regnmängder, så har tävlingsledningen samt banpersonalen tagit det trista beslutet att stänga banan idag söndag 8/8…

/Erik

18 Juli 2021:

Sommaren har verkligen presenterat ett varmt och fint väder såhär långt, och runt hörnet stundar årets golfvecka. Tack vare den fina vårstarten så har vi inte behövt brottas med den överdrivna tillväxten som varit ett bekymmer rent spelbarhetsmässigt dom senaste vårarna. Täta och jämna greener är någonting vi strävar efter, men som tyvärr kräver att vi driver på gräset för att få det att “täta ihop sig” så fort som möjligt. Större delen av försommaren har därför handlat om att dels tunna ur beståndet, borsta upp liggräs samt jobbat med stråförkortningsmedel för att så tidigt som möjligt uppnå önskad jämnhet och hastighet. För vardagsspel från mitten av juni så har stimpen pendlat mellan 9 och 10, för att på tävling snabba upp dom ytterligare lite. 

Klipphöjden på greenerna inför och under golfveckan kommer alltjämt ligga på 3 mm och dom kommer givetvis klippas och vältas under samtliga dagar. Tees, fairways, greenområden samt ruff kommer att klippas 4 av 6 dagar samtidigt som bunkrarna kommer att krattas dagligen. För att undvika en alltför aggressiv tillväxt på tees och fairways har vi applicerat en rejäl dos stråförkortningsmedel. Såhär veckan innan så har en stor vikt lagts på finishen med bl a trimning, blåsa bort klipplämningar m.m. Till hjälp har vi haft våra tappra och flitiga hålvärdar och övriga frivilliga krafter som kämpat på i värmen. Ni är i vanlig ordning guld värda för oss.

Personalen tillsammans med alla ideella har med andra ord jobbat förtjänstfullt för att kunna presentera bästa möjliga produkt, men det är som bekant nästintill omöjligt att göra alla medlemmar och gäster nöjda. Men vi skulle gärna önska att åsikter och kritik hamnar i min mailkorg, istället för att gå lös på banans spelytor såsom uppslagna torvor och märken efter att ha slagit puttern i greenen. Detta har skett under ett flertal tillfällen bara under den senaste veckan. Vi lägger gärna tiden som behövs för att reparera skadorna på någonting annat under den korta golfsäsong som vi har här uppe. Samtidigt vill jag rikta ett stort tack till er som faktiskt lagar efter er, både nedslagsmärken och uppslagna torvor. Ni har en stor del i att banan är i det skick den är i just nu. 

Under golfveckan så kommer hela banan vara stängd från kl 00:00 till dess att respektive tävling för dagen är avslutad. Detta för att vi ska ha möjlighet att hinna med så mycket som möjligt varje dag för att kunna ge er en sån bra spelupplevelse som möjligt. Stimpen kommer att ligga på mellan 10 och 11 alla dagar förutsatt att vi håller oss undan större regnskurar. 

Till sist vill vi från banan tacka så mycket för all fin feedback som Ni medlemmar och gäster har återgett via Players First, samt passa på att önska samtliga deltagare under veckan som kommer ett stort LYCKA TILL!

/Erik

23 Juni 2021:

God morgon!

Banan är öppen för spel, men vi måste införa ett bilförbud som sträcker sig över hela dagen idag onsdag 23 juni. Undantag ges till er som har ett giltigt läkarintyg och som framför fordonet på vägar alternativt i ruffen.

/Erik

22 Juni 2021:

Pga stora mängder regn kommer banan idag tisdag 22 juni att hållas stängd. Nytt besked kring öppning ges tidigt imorgon bitti.

/Erik

21 Juni 2021:

Efter nattens åska och skyfall kommer vi idag måndag 21 juni att införa ett totalt bilförbud. Detta gäller tyvärr även er med giltigt läkarintyg.

/Erik

24 Maj 2021:

Nu har säsongen 2021 hunnit bli drygt en vecka gammal. En rekordtidig start gav såklart ett stort speltryck direkt på banan, som har stått emot slitaget bättre än förväntat. Nu när vi ser en tydlig minskning på bokningar framöver så passar vi på att finslipa på lite detaljer och småjobb som vi behöver slutföra. Arbetet med att få till en bra spelbarhet på greenerna påbörjades idag när vi vertikalskar greenerna två vägar följt av en lätt dress och vält. Imorgon tisdag applicerar vi den första givan med retarderingsmedel (stråförkortningsmedel) för att hämma stråtillväxten och på onsdag sänker vi klipphöjden från 4 mm till 3,5. Ytterligare en vertikalskärning är inplanerad nästa måndag, därav det förlängda startförbudet till kl 8:00. Med andra ord räknar vi ganska snart ha den jämnhet och hastighet på greenerna som vi eftersträvar. En klar fördel denna vår har givetvis varit att vi inte behövt driva på gräset på samma sätt som tidigare säsonger.

På den kortsiktiga planeringen så ligger det att fortsätta jobba med fairways och tees ordentligt. Tees har redan under förra veckan blivit stödsådda där behovet har funnits. Vi kommer fortsätta med att få till en bra turf på samtliga tees till dess att vi lyckas (eller att snön kommer…) Parallellt med detta så fortsätter vi att jobba med blöta områden, fixa till vägar och vägslut och diverse finishjobb. För den som är intresserad av markfukt, stimpvärde m.m, så har vi för avsikt att ha infoskärmen i kansliet uppdaterad fr o m 1 juni. Nytt för i år är att det finns information kring hur bl a mycket solel vi producerar och hur mycket vi minskat vårt klimatavtryck.

Korthålsbanan har varit minst sagt välbesökt, inte bara av medlemmar utan även av gäster. Under valborgshelgen hade vi glädjande nog besök av Sundsvalls Golfklubb, som hade ett juniorläger hos oss. Med ett förflutet i klubben så tycker jag personligen att det var extra kul, och hoppas att det sker fler gånger. 

Under förra veckan så fick äntligen greenerna på korthålsbanan både en rejäl dos med näring och en lika rejäl dos med frön i form av en stödsådd. Blir spännande att se om vi lyckas nå vårt mål med greenerna där i år. En hel del talar för det i dagsläget.

Tack för er tid

/Erik

21 Maj 2021:

Även idag kommer vi att ha bilförbud, med undantag om du har ett läkarintyg. Trevlig helg!

/Erik

20 Maj 2021:

Vi släpper lite försiktigt på ”restriktionerna”. Idag släpper vi på bilförbudet om du har ett läkarintyg. Välkomna!

/Erik

19 Maj 2021:

Banan har torkat upp bra så vi öppnar återigen upp 18-hålsbanan. Dock kommer ett totalt bilförbud att gälla under hela dagen.

/Erik

18 Maj 2021:

Vi kan redan nu konstatera att vi måste hålla banan stängd hela dagen idag tisdag 18/5. Senaste dagarnas regn tillsammans med en luftfuktighet som legat mer eller mindre konstant över 90 % har medfört att det nästan inte torkat upp något överhuvudtaget. Vi håller tummarna att solen kikar fram idag som prognoserna lovar så vi kan öppna banan igen imorgon.

/Erik

16 Maj 2021:

Banuppdatering söndag 16/5:
 
Banan är öppen men blöt. För att spara på banan kommer vi ställa in dagens klippning samt att det kommer råda totalt bilförbud under dagen och med största sannolikhet även under morgondagen.
 
/Erik

11 Maj 2021:

Efter några minst sagt intensiva veckor med nästintill obefintlig information från banan så kommer här lite info om och kring morgondagens öppning.

När det mesta av snön hade försvunnit och vi hade skottat fram greenerna så kunde vi snabbt konstatera att det såg överlag bra ut på framförallt greenerna. Redan den 26 april hade vi tagit bort samtliga vårdukar förutom två (green 10 och 11). En stödsådd gjordes på samtliga greener i samband med stråket av värme som dök upp den 16 – 18 april. Först nu har vi kunnat se tendenser till groning av dessa frön pga av den kalla och torra våren som har bitit sig fast under en längre tid och gäckat alla landets greenkeepers som försöker få något gräs att växa. 

Tees (främst dom nya tyvärr) och fairways har dessvärre klarat sig ungefär lika dåligt som greenerna har klarat sig bra efter vintern. Dessa ytor har vi fått jobbat hårt med för att försöka få till någon växtlighet överhuvudtaget. Vertikalskärning följt av frekventa “spoonfeed” gödningar, stödsådder och mycket vatten har varit mantrat. Under förra veckan så började vi se lite resultat på både tees och fairways, så vi applicerade en fast giva på fairways i lördags i samband med den fuktigare väderlek som utlovades i början på denna vecka. Lyckligtvis ser vi för varje dag att det sker framsteg etableringsmässigt.

Inför morgondagens öppning så kommer banan bli fullt preparerad med ett komplett klipptåg och krattade bunkrar. Dock kommer det vara obligatorisk lägesförbättring på fairways tillsvidare och bilförbud till att börja med under torsdagen. Tee 40 kommer inledningsvis hållas stängda till vi fått en bättre etablering där. Och precis som förra året så kommer vi åtminstone till en början plocka bort bolltvättar och krattor i bunkrarna på grund av rådande pandemi. Bunkrarna har för övrigt blivit kantskurna och fått en rejäl påfyllning med sand, samtidigt som några dräneringar har fixats till. En hel del andra småjobb har också blivit utförda som ni får se på plats 🙂  

Inför varje säsong gör vi ju som bekant en samlad bedömning kring hur väl etablerat gräset är på dom primära spelytorna (greener, tees, fairways) samt huruvida det gräs som finns kommer att stå emot slitaget som förväntas. I år har vi haft turen att kunna öppna tidigt till skillnad från dom senaste åren. Med detta sagt som vill vi att ni betänker att det bara är mitten på maj ännu, så att vara extra noggrann med att laga nedslagsmärken och lägga tillbaka uppslagen torv är verkligen något som vi skulle uppskatta. 

När vi ändå är inne på uppskattning så vill vi från banpersonalen rikta ett enormt tack för all tid som våra ideella lagt ner på banan denna vår. Jag vågar säga att så mycket hjälp som vi fått i år har vi inte varit i närheten av förut, och det säger en hel del då Öjestrands medlemmar är kända för sitt engagemang och sin klubbkänsla.

Till sist så vill vi alla från Öjestrands organisation önska er varmt välkomna till en ny golfsäsong!

/Erik

30 April 2021:

I helgen kommer vi att ha besök av Sundsvalls Golfklubb som kommer att ha ett juniorläger hos oss. Korthålsbanan kommer därför vara abonnerad och avstängd från övrigt spel under dessa tider:
 
Fredag 30/4 kl 16-19
Lördag 1/5 kl 14-17
Söndag 2/5 kl 13-16
 
Efter helgen kommer puttinggreenen nere i parken att öppna för allmänheten. Den kommer dock vara stängd vid frost.
 
Trevlig helg!
/Erik

26 April 2021:

Städdagar!
 
Årets städdagar kommer att genomföras på samma sätt som ifjol, dvs en rad arbetsuppgifter kommer finnas att tillgå och dessa uppgifter kan genomföras under en tidsbestämd period. Man “bokar” en arbetsuppgift genom att skicka ett mail till mig, där jag bekräftar. Vi är noggranna med att inte vara mer än 8 personer i varje grupp. Nytt för i år är att vi kommer att betala tillbaka städavgiften ist för som tidigare år då man fått presentkort i restaurangen.
 
Årets städperiod kommer att sträcka sig från måndag 3 maj till lördag 8 maj. Ett urval på årets städuppgifter är:
 
Risdragning
Plocka bort efter kantskärning av bunkrar
Rensa ogräs i bunkrar
Städa logen
Måla toaletten golfhallen
Putsa fönster restaurangen
Rengöra altanen restaurang + stugor
Drill and fill
 
Fler arbetsuppgifter kommer läggas till löpande allteftersom ovanstående uppgifter färdigställs.
/Erik

23 April 2021:

Även denna morgon kommer rangen att hållas stängd en stund för uppsättning av nya skyltar.

/Erik

22 April 2021:

Rangen kommer att hållas stängd tillsvidare nu på morgonen/förmiddagen pga uppsättning av nya skyltar. Vi informerar så fort den öppnar igen.

/Erik

9 April 2021:

Vilket väderomslag 😱 Rangen är som bekant redan öppen, och från kl 10 imorgon lördag så öppnar även korthålsbanan och övningsfältet för säsongen. Det kommer fortfarande vara kvar lite snö utanför några av greenerna på korthålsbanan nu i början, och vi kommer kunna jobba mer med spelbarheten där under nästa vecka. Vi är dessutom inne på sluttampen när det gäller den övergripande gallringen på korthålsbanan, så det ligger en hel del ris i utkanterna också… Men som sagt för er som är väldigt spelsugna så kommer alltså tillfälle att ges till spel redan imorgon.
 
Medlemmar i Öjestrand spelar givetvis gratis, samtidigt som greenfeen för övriga gäster är satt till 100kr för en hel dag och betalas via Swish till 123 268 4637. Märk betalningen ”korthålsbanan”
 
Under nästa vecka så kommer en mer utförlig baninformation komma om hur läget ser ut på banan efter vintern. Tills dess vill vi från banan önska alla en trevlig helg!
 
//Erik

5 Mars 2021:

Vi har hunnit komma in i mars månad, och då känns det som en liten baninformation är på sin plats.

Vinterns arbetsuppgifter har dominerats av bl a ombyggnation i kansliet, målning av omklädningsrum, underhåll av byggnader och i vanlig ordning service av maskiner. Skidspåret körs upp denna vinter av ideella krafter, och vi håller vägen skottad som går genom banan (från restaurangen upp mot tee 18 sedan vidare mellan hål 2 och 17, över fairway hål 15 bort mot vedavägen). När sedan våren börjar närma sig ännu mer så kommer vi skotta upp resten av vägarna för att påskynda access till greener och tees när vårbruket börjar.

Som vi tidigare informerat om så genomfördes en större gallring under hösten. Vi har tagit bort en hel del gamla, skuggande och olikartade träd på stora områden kring hål 2,7,8,11,12,16 samt på korthålsbanan. Detta kommer vara till gagn för gräset tack vare det ökade solljuset, bättre genomsläpplighet av upptorkande vindar och minskad nedskräpning av kvistar, löv och kottar. Det kommer nog inte att gå någon obemärkt förbi kommande säsong.

Senhöstens väder med snöblandat regn som sedan frös tack vare efterföljande minusgrader, gav en stor risk för isbildning på många av greenerna. Vi kan dock konstatera att vi inte stött på någon tjäle på dom ställen vi “kikat under snön” under februari. Och den lilla is som vi påträffat har varit av den porösa arten, vilket givetvis är bättre än det solida och täta skikt som kärnis ger. I slutet på mars har vi för avsikt att gå ut och plocka in några gräspluggar för att se status på gräset. Om vi inte får ett ordentligt väderomslag så kommer vi säkerligen att börja skotta av några greener vid samma tillfälle.

Efter fjolårets lyckade försök till vintertäckning, som skedde på 3 greener, så har vi i år utökat projektet genom att täcka green 2,3,9,10,14,16 och puttinggreen i parken. Vi håller tummarna för att det kommer att falla väl ut även detta år.

Glädjande kommer vi att ha i stort sett samma personal som i fjol. Oliver har lämnat skutan och istället så har vi tagit in Lars-Olov som var med oss och klippte lite redan ifjol. Vidare så kommer Lasse Strandqvist att få kliva ur kanslichefskostymen och istället hoppa i blåstället och klippa lite greener under högsäsongen. Välkommen grabbar! (Eller kanske gubbar?)

Solcellerna har tagits i bruk och trots den svaga februarisolen och delvist snötäckta solceller så har våra solcellsanläggningar producerat en hel del el. Vi kommer jobba fram ett bra sätt för att kunna kommunicera ut hur mycket våra solceller producerar. Med största sannolikhet kommer informationen att finnas på en infoskärm inne i kansliet och förhoppningsvis en ruta på hemsidan.

Vidare lite kort kan vi meddela att vårt samarbete med Mapping Industries kommer bli mer ingående denna säsong. Detta kommer bl a att möjliggöra att vi kan bifoga flaggplaceringar på scorekorten vid tävlingar. Sedan kommer vi, med hjälp av dom bilder och GPS mätningen från senaste slopningen i höstas, även uppdatera teeskyltarna att med korrekta mått och nya hektometerbenämningar med hjälp av Lindéns skyltar. 

Ett preliminärt gödsel och skötselprogram för säsongen är upprättat. Dessa dokument ligger till grund till våra inköp och vår planering för stödsådd, gödning, stråförkortningsappliceringar och mekaniska bearbetningar. Vårt fokus kommer kortfattat vara som följer:

Greener

Under säsong jobba med stödsådd för att få in större andel ädelgräs

Byta ut sista gamla greenspridarna till nya, högeffektiva

MLSN och growth potential, vilket bygger på provtagning som sedan ger oss svar på vad vi ska gödsla med och hur mycket

Tees

Vi kommer denna säsong att börja använda retarderingsmedel även på tees

Fortsätta arbetet med att optimera storleken på teeytorna

Påbörja arbetet med att jämna ut teeytorna

Fairways

Bearbeta torra och blöta områden. Ett test är gjort på 2ans fairway med hålpipning och tyngre dress för att se om vi kan få en mer homogen turf. Vi planerar även att göra detta på fler fairways till hösten

Även här användning av retarderingsmedel under högsäsong kommer att kapa några klipptillfällen utan att tumma på spelkvalité

Bunkrar

Lättare kantskärning på vårkanten

Fylla sand där det behövs innan öppning

Mer kontinuerlig ogräsbekämpning

Korthålsbanan

En tidig luftning och dressning för bättre markförhållanden

En tidig ordentlig stödsådd, därefter kontinuerlig sådd för att uppnå samma greenkvalité som 18-hålsbanan

Fortsätta med gallring till hösten för ökat ljusinsläpp

Nya teeskyltar med korrekta mått från bägge tees kommer att monteras upp

“Nyligen” sådda områden bearbetas, stödsås och dressas. Exempelvis bevattningsledningar, igenlagda bunkrar på 4,6,10 etc som inte fick den skötsel som behövdes förra säsongen för att kunna ta ihop.

Till sist lite om årets städdagar. Städdagarna kommer att ha ett liknande utseende som förra året, dvs utspridd under ett visst antal dagar. Arbetsuppgifterna kommer att i god tid presenteras på hemsidan som man sedan anmäler sitt intresse för en specifik uppgift. Årets arbetsuppgifter kommer att domineras av risdragning efter fjolårets gallring som vi tidigare nämnt.

Vi tackar för visat intresse och önskar samtliga en trevlig helg och håller tummarna för ett sportlov med fint väder!

/Erik