Baninfo 2021

Baninfo 2021

24 Maj 2021:

Nu har säsongen 2021 hunnit bli drygt en vecka gammal. En rekordtidig start gav såklart ett stort speltryck direkt på banan, som har stått emot slitaget bättre än förväntat. Nu när vi ser en tydlig minskning på bokningar framöver så passar vi på att finslipa på lite detaljer och småjobb som vi behöver slutföra. Arbetet med att få till en bra spelbarhet på greenerna påbörjades idag när vi vertikalskar greenerna två vägar följt av en lätt dress och vält. Imorgon tisdag applicerar vi den första givan med retarderingsmedel (stråförkortningsmedel) för att hämma stråtillväxten och på onsdag sänker vi klipphöjden från 4 mm till 3,5. Ytterligare en vertikalskärning är inplanerad nästa måndag, därav det förlängda startförbudet till kl 8:00. Med andra ord räknar vi ganska snart ha den jämnhet och hastighet på greenerna som vi eftersträvar. En klar fördel denna vår har givetvis varit att vi inte behövt driva på gräset på samma sätt som tidigare säsonger.

På den kortsiktiga planeringen så ligger det att fortsätta jobba med fairways och tees ordentligt. Tees har redan under förra veckan blivit stödsådda där behovet har funnits. Vi kommer fortsätta med att få till en bra turf på samtliga tees till dess att vi lyckas (eller att snön kommer…) Parallellt med detta så fortsätter vi att jobba med blöta områden, fixa till vägar och vägslut och diverse finishjobb. För den som är intresserad av markfukt, stimpvärde m.m, så har vi för avsikt att ha infoskärmen i kansliet uppdaterad fr o m 1 juni. Nytt för i år är att det finns information kring hur bl a mycket solel vi producerar och hur mycket vi minskat vårt klimatavtryck.

Korthålsbanan har varit minst sagt välbesökt, inte bara av medlemmar utan även av gäster. Under valborgshelgen hade vi glädjande nog besök av Sundsvalls Golfklubb, som hade ett juniorläger hos oss. Med ett förflutet i klubben så tycker jag personligen att det var extra kul, och hoppas att det sker fler gånger. 

Under förra veckan så fick äntligen greenerna på korthålsbanan både en rejäl dos med näring och en lika rejäl dos med frön i form av en stödsådd. Blir spännande att se om vi lyckas nå vårt mål med greenerna där i år. En hel del talar för det i dagsläget.

Tack för er tid

/Erik

21 Maj 2021:

Även idag kommer vi att ha bilförbud, med undantag om du har ett läkarintyg. Trevlig helg!

/Erik

20 Maj 2021:

Vi släpper lite försiktigt på “restriktionerna”. Idag släpper vi på bilförbudet om du har ett läkarintyg. Välkomna!

/Erik

19 Maj 2021:

Banan har torkat upp bra så vi öppnar återigen upp 18-hålsbanan. Dock kommer ett totalt bilförbud att gälla under hela dagen.

/Erik

18 Maj 2021:

Vi kan redan nu konstatera att vi måste hålla banan stängd hela dagen idag tisdag 18/5. Senaste dagarnas regn tillsammans med en luftfuktighet som legat mer eller mindre konstant över 90 % har medfört att det nästan inte torkat upp något överhuvudtaget. Vi håller tummarna att solen kikar fram idag som prognoserna lovar så vi kan öppna banan igen imorgon.

/Erik

16 Maj 2021:

Banuppdatering söndag 16/5:
 
Banan är öppen men blöt. För att spara på banan kommer vi ställa in dagens klippning samt att det kommer råda totalt bilförbud under dagen och med största sannolikhet även under morgondagen.
 
/Erik

11 Maj 2021:

Efter några minst sagt intensiva veckor med nästintill obefintlig information från banan så kommer här lite info om och kring morgondagens öppning.

När det mesta av snön hade försvunnit och vi hade skottat fram greenerna så kunde vi snabbt konstatera att det såg överlag bra ut på framförallt greenerna. Redan den 26 april hade vi tagit bort samtliga vårdukar förutom två (green 10 och 11). En stödsådd gjordes på samtliga greener i samband med stråket av värme som dök upp den 16 – 18 april. Först nu har vi kunnat se tendenser till groning av dessa frön pga av den kalla och torra våren som har bitit sig fast under en längre tid och gäckat alla landets greenkeepers som försöker få något gräs att växa. 

Tees (främst dom nya tyvärr) och fairways har dessvärre klarat sig ungefär lika dåligt som greenerna har klarat sig bra efter vintern. Dessa ytor har vi fått jobbat hårt med för att försöka få till någon växtlighet överhuvudtaget. Vertikalskärning följt av frekventa “spoonfeed” gödningar, stödsådder och mycket vatten har varit mantrat. Under förra veckan så började vi se lite resultat på både tees och fairways, så vi applicerade en fast giva på fairways i lördags i samband med den fuktigare väderlek som utlovades i början på denna vecka. Lyckligtvis ser vi för varje dag att det sker framsteg etableringsmässigt.

Inför morgondagens öppning så kommer banan bli fullt preparerad med ett komplett klipptåg och krattade bunkrar. Dock kommer det vara obligatorisk lägesförbättring på fairways tillsvidare och bilförbud till att börja med under torsdagen. Tee 40 kommer inledningsvis hållas stängda till vi fått en bättre etablering där. Och precis som förra året så kommer vi åtminstone till en början plocka bort bolltvättar och krattor i bunkrarna på grund av rådande pandemi. Bunkrarna har för övrigt blivit kantskurna och fått en rejäl påfyllning med sand, samtidigt som några dräneringar har fixats till. En hel del andra småjobb har också blivit utförda som ni får se på plats 🙂  

Inför varje säsong gör vi ju som bekant en samlad bedömning kring hur väl etablerat gräset är på dom primära spelytorna (greener, tees, fairways) samt huruvida det gräs som finns kommer att stå emot slitaget som förväntas. I år har vi haft turen att kunna öppna tidigt till skillnad från dom senaste åren. Med detta sagt som vill vi att ni betänker att det bara är mitten på maj ännu, så att vara extra noggrann med att laga nedslagsmärken och lägga tillbaka uppslagen torv är verkligen något som vi skulle uppskatta. 

När vi ändå är inne på uppskattning så vill vi från banpersonalen rikta ett enormt tack för all tid som våra ideella lagt ner på banan denna vår. Jag vågar säga att så mycket hjälp som vi fått i år har vi inte varit i närheten av förut, och det säger en hel del då Öjestrands medlemmar är kända för sitt engagemang och sin klubbkänsla.

Till sist så vill vi alla från Öjestrands organisation önska er varmt välkomna till en ny golfsäsong!

/Erik

30 April 2021:

I helgen kommer vi att ha besök av Sundsvalls Golfklubb som kommer att ha ett juniorläger hos oss. Korthålsbanan kommer därför vara abonnerad och avstängd från övrigt spel under dessa tider:
 
Fredag 30/4 kl 16-19
Lördag 1/5 kl 14-17
Söndag 2/5 kl 13-16
 
Efter helgen kommer puttinggreenen nere i parken att öppna för allmänheten. Den kommer dock vara stängd vid frost.
 
Trevlig helg!
/Erik

26 April 2021:

Städdagar!
 
Årets städdagar kommer att genomföras på samma sätt som ifjol, dvs en rad arbetsuppgifter kommer finnas att tillgå och dessa uppgifter kan genomföras under en tidsbestämd period. Man “bokar” en arbetsuppgift genom att skicka ett mail till mig, där jag bekräftar. Vi är noggranna med att inte vara mer än 8 personer i varje grupp. Nytt för i år är att vi kommer att betala tillbaka städavgiften ist för som tidigare år då man fått presentkort i restaurangen.
 
Årets städperiod kommer att sträcka sig från måndag 3 maj till lördag 8 maj. Ett urval på årets städuppgifter är:
 
Risdragning
Plocka bort efter kantskärning av bunkrar
Rensa ogräs i bunkrar
Städa logen
Måla toaletten golfhallen
Putsa fönster restaurangen
Rengöra altanen restaurang + stugor
Drill and fill
 
Fler arbetsuppgifter kommer läggas till löpande allteftersom ovanstående uppgifter färdigställs.
/Erik

23 April 2021:

Även denna morgon kommer rangen att hållas stängd en stund för uppsättning av nya skyltar.

/Erik

22 April 2021:

Rangen kommer att hållas stängd tillsvidare nu på morgonen/förmiddagen pga uppsättning av nya skyltar. Vi informerar så fort den öppnar igen.

/Erik

9 April 2021:

Vilket väderomslag 😱 Rangen är som bekant redan öppen, och från kl 10 imorgon lördag så öppnar även korthålsbanan och övningsfältet för säsongen. Det kommer fortfarande vara kvar lite snö utanför några av greenerna på korthålsbanan nu i början, och vi kommer kunna jobba mer med spelbarheten där under nästa vecka. Vi är dessutom inne på sluttampen när det gäller den övergripande gallringen på korthålsbanan, så det ligger en hel del ris i utkanterna också… Men som sagt för er som är väldigt spelsugna så kommer alltså tillfälle att ges till spel redan imorgon.
 
Medlemmar i Öjestrand spelar givetvis gratis, samtidigt som greenfeen för övriga gäster är satt till 100kr för en hel dag och betalas via Swish till 123 268 4637. Märk betalningen “korthålsbanan”
 
Under nästa vecka så kommer en mer utförlig baninformation komma om hur läget ser ut på banan efter vintern. Tills dess vill vi från banan önska alla en trevlig helg!
 
//Erik

5 Mars 2021:

Vi har hunnit komma in i mars månad, och då känns det som en liten baninformation är på sin plats.

Vinterns arbetsuppgifter har dominerats av bl a ombyggnation i kansliet, målning av omklädningsrum, underhåll av byggnader och i vanlig ordning service av maskiner. Skidspåret körs upp denna vinter av ideella krafter, och vi håller vägen skottad som går genom banan (från restaurangen upp mot tee 18 sedan vidare mellan hål 2 och 17, över fairway hål 15 bort mot vedavägen). När sedan våren börjar närma sig ännu mer så kommer vi skotta upp resten av vägarna för att påskynda access till greener och tees när vårbruket börjar.

Som vi tidigare informerat om så genomfördes en större gallring under hösten. Vi har tagit bort en hel del gamla, skuggande och olikartade träd på stora områden kring hål 2,7,8,11,12,16 samt på korthålsbanan. Detta kommer vara till gagn för gräset tack vare det ökade solljuset, bättre genomsläpplighet av upptorkande vindar och minskad nedskräpning av kvistar, löv och kottar. Det kommer nog inte att gå någon obemärkt förbi kommande säsong.

Senhöstens väder med snöblandat regn som sedan frös tack vare efterföljande minusgrader, gav en stor risk för isbildning på många av greenerna. Vi kan dock konstatera att vi inte stött på någon tjäle på dom ställen vi “kikat under snön” under februari. Och den lilla is som vi påträffat har varit av den porösa arten, vilket givetvis är bättre än det solida och täta skikt som kärnis ger. I slutet på mars har vi för avsikt att gå ut och plocka in några gräspluggar för att se status på gräset. Om vi inte får ett ordentligt väderomslag så kommer vi säkerligen att börja skotta av några greener vid samma tillfälle.

Efter fjolårets lyckade försök till vintertäckning, som skedde på 3 greener, så har vi i år utökat projektet genom att täcka green 2,3,9,10,14,16 och puttinggreen i parken. Vi håller tummarna för att det kommer att falla väl ut även detta år.

Glädjande kommer vi att ha i stort sett samma personal som i fjol. Oliver har lämnat skutan och istället så har vi tagit in Lars-Olov som var med oss och klippte lite redan ifjol. Vidare så kommer Lasse Strandqvist att få kliva ur kanslichefskostymen och istället hoppa i blåstället och klippa lite greener under högsäsongen. Välkommen grabbar! (Eller kanske gubbar?)

Solcellerna har tagits i bruk och trots den svaga februarisolen och delvist snötäckta solceller så har våra solcellsanläggningar producerat en hel del el. Vi kommer jobba fram ett bra sätt för att kunna kommunicera ut hur mycket våra solceller producerar. Med största sannolikhet kommer informationen att finnas på en infoskärm inne i kansliet och förhoppningsvis en ruta på hemsidan.

Vidare lite kort kan vi meddela att vårt samarbete med Mapping Industries kommer bli mer ingående denna säsong. Detta kommer bl a att möjliggöra att vi kan bifoga flaggplaceringar på scorekorten vid tävlingar. Sedan kommer vi, med hjälp av dom bilder och GPS mätningen från senaste slopningen i höstas, även uppdatera teeskyltarna att med korrekta mått och nya hektometerbenämningar med hjälp av Lindéns skyltar. 

Ett preliminärt gödsel och skötselprogram för säsongen är upprättat. Dessa dokument ligger till grund till våra inköp och vår planering för stödsådd, gödning, stråförkortningsappliceringar och mekaniska bearbetningar. Vårt fokus kommer kortfattat vara som följer:

Greener

Under säsong jobba med stödsådd för att få in större andel ädelgräs

Byta ut sista gamla greenspridarna till nya, högeffektiva

MLSN och growth potential, vilket bygger på provtagning som sedan ger oss svar på vad vi ska gödsla med och hur mycket

Tees

Vi kommer denna säsong att börja använda retarderingsmedel även på tees

Fortsätta arbetet med att optimera storleken på teeytorna

Påbörja arbetet med att jämna ut teeytorna

Fairways

Bearbeta torra och blöta områden. Ett test är gjort på 2ans fairway med hålpipning och tyngre dress för att se om vi kan få en mer homogen turf. Vi planerar även att göra detta på fler fairways till hösten

Även här användning av retarderingsmedel under högsäsong kommer att kapa några klipptillfällen utan att tumma på spelkvalité

Bunkrar

Lättare kantskärning på vårkanten

Fylla sand där det behövs innan öppning

Mer kontinuerlig ogräsbekämpning

Korthålsbanan

En tidig luftning och dressning för bättre markförhållanden

En tidig ordentlig stödsådd, därefter kontinuerlig sådd för att uppnå samma greenkvalité som 18-hålsbanan

Fortsätta med gallring till hösten för ökat ljusinsläpp

Nya teeskyltar med korrekta mått från bägge tees kommer att monteras upp

“Nyligen” sådda områden bearbetas, stödsås och dressas. Exempelvis bevattningsledningar, igenlagda bunkrar på 4,6,10 etc som inte fick den skötsel som behövdes förra säsongen för att kunna ta ihop.

Till sist lite om årets städdagar. Städdagarna kommer att ha ett liknande utseende som förra året, dvs utspridd under ett visst antal dagar. Arbetsuppgifterna kommer att i god tid presenteras på hemsidan som man sedan anmäler sitt intresse för en specifik uppgift. Årets arbetsuppgifter kommer att domineras av risdragning efter fjolårets gallring som vi tidigare nämnt.

Vi tackar för visat intresse och önskar samtliga en trevlig helg och håller tummarna för ett sportlov med fint väder!

/Erik