Baninformation 2020

Baninformation 2020

20 November 2020:

Nu var det ett tag sedan som vi uppdaterade er om vad som händer och sker!

Banan stängdes som bekant redan den 23 oktober. Banan var då mycket blöt med en hel stående vatten på vitala delar av banan som vi bedömde inte skulle torka upp inom en överskådlig framtid. Synd med tanke på det fina väder som varit framförallt i november. Med facit i hand hade vi kunnat ha haft öppet någon vecka till. Beklagligt men beslutet och felet är helt och hållet mitt. Men faktum är att det var ordentligt blött ända fram till första veckan i november. 

Det positiva med den fina första delen av november är att invintringen, den process då gräset lagrar kolhydrater i rötterna för att klara av vintern så bra som möjligt, har varit riktigt bra. Den ordentliga luftningen som vi gjorde i oktober har hjälpt till att hålla greenerna torra och luckrat upp marken så att vi får en hög andel syre i backen. Detta kommer hjälpa till mot den anaeroba miljö som gärna bildas under främst is och men även vinterdukar under vintern. Det kommer med andra ord bli spännande att se hur greenerna har klarat sig till våren.

Vintertäckning av green 2,3,9,10,14,16 och puttinggreen i parken utfördes förra fredagen av våra fantastiska medlemmar tillsammans med delar av personalen. Med tanke på förra vinterns resultat så känns detta mycket spännande att följa. Nu hoppas vi bara på lite kyla och sen snö så ska även denna vintertäckning gå bra. Vi tackar i vanlig ordning för all hjälp vi fått under vinterdukdragningen.   

Under hösten har en avverkning modell större ägt rum på Öjestrand. Vi har tagit bort en hel del gamla, skuggande och olikartade träd på stora områden kring hål 2,7,8,11,12,16 samt på korthålsbanan. Detta kommer vara till gagn för gräset pga det ökade solljuset, bättre genomsläpplighet av upptorkande vindar och minskad nedskräpning av kvistar, löv och kottar. Det kommer nog inte att gå någon obemärkt förbi nästa säsong.

Utöver detta ska vi fixa lite småskavanker efter bl a dragningen av bevattningen och byggnationen av tee 40. Några nysådda områden kommer också få en bearbetning i form av luftning och dress som en förberedning inför en stödsådd av dessa områden till våren.

Under den närmaste tiden så kommer vi, utöver sedvanligt rep och underhåll av maskiner, bygga om lite i kansliet. Totte kommer att dra på sig snickarbyxorna och se till att allt blir perfekt 🙂 Dessutom dagen till ära så kommer man och blåser in fiber till både klubben och Svalboet idag. Med andra ord så kommer det märkas att det hänt en hel del saker när säsongen 2021 drar igång. Nu tar vi snart helg ute på ett blåsigt och kallt Öjestrand! 

/Erik

23 Oktober 2020:

Vi har efter en hel del betänketid nu tagit beslutet att avsluta säsongen 2020. Banan är alldeles för blöt och vi ser ingen möjlighet för den att hinna torka upp till helgen som var våran förhoppning. Dessutom väntas både minusgrader och nederbörd, om än lite, under lördag och söndag.

Precis som alla andra banor så skall banan invintras med bl a luftning av greener, tees, fairways och greenområden. Detta måste ske när det inte är för blött eller för många minusgrader. Vi har även köpt hem vinterdukar till ett antal greener som vi ska vintertäcka i år. Detta vill vi hinna med innan vintern kommer för att ge banan så bra förutsättningar som möjligt till nästa säsong.

Vi från banan vill tacka samtliga medlemmar, gäster och partners för denna annorlunda säsong. Speltrycket har varit hårt och arbetsdagarna har stundtals varit långa. Lyckligtvis har klubben återigen haft en enorm uppbackning av ideella och hålvärdar som hjälp till att hålla banan i ett bra skick. Vi tackar, precis som tidigare år, ödmjukast för all hjälp och hoppas att vi ses igen nästa säsong. Jag vill också tacka gamla som nya ansikten i banpersonalen för i år. Ni har gjort ett förträffligt arbete och kompletterat varandra på bästa möjliga sätt. Denna säsong har ni verkligen fått bekänna färg, och på vilket imponerande sätt ni har tacklat uppgiften. Klubben har all anledning av att vara stolta över er. Grymt bra jobbat.

Vi kommer givetvis att fortsätta informera om vad vi gör på banan under hösten och vintern, både på hemsidan och facebook. Ta hand om er och håll er friska under dessa tider, så ses vi säsongen 2021 om inte tidigare. 

/Erik med personal

21 Oktober 2020:

Banan kommer att hållas stängd även idag onsdag 21/10. Det är helt enkelt för blött samtidigt som man lovar mer nederbörd under dagen.

/Erik

20 Oktober 2020:

Inget tyder på någon upptining under dagen. Vi beslutar härmed att stänga banan även idag tisdag 20/10.

/Erik

19 Oktober 2020:

Tyvärr kommer banan förbli stängd resten av dagen idag måndag 19/10. Nya tag imorgon.
 
/Erik

18 Oktober 2020:

Fortfarande kallt och dessutom börjar det falla några snöflingor ute på Öjestrand. Prognoserna lovar dessutom vare sig några fler plusgrader eller sol. Vi måste därför ta beslutet att stänga banan för resten av dagen.

/Erik

14 Oktober 2020:

Vi har idag tagit beslutet att stänga golfbilsuthyrningen för i år. Banan är alldeles för blöt och det är med risk både för olyckor samt oreparerbara skador på banan. Ett tråkigt men nödvändigt beslut. Eventuella frågor kring detta tas med mig via mail eller telefon.

/Erik

14 Oktober 2020:

Banan öppnar för spel 9:00. Totalt bilförbud gäller. Välkomna!

/Erik

13 Oktober 2020:

Banan är öppen men totalt bilförbud gäller. Välkomna!

/Erik

12 Oktober 2020:

24 mm regn har fallit sen igår eftermiddag. Detta omöjliggör spel idag måndag 12 oktober. Nya besked kring öppning av banan ges tidigt imorgon bitti.

/Erik

11 Oktober 2020:

Vi ledsna att behöva meddela att vi måste återigen stänga banan pga regn. Det har redan nu kommit stora mängder och man prognoserar att det ska komma sammanlagt upp mot 30 mm bara under söndagen…

/Erik

10 Oktober 2020:

Banan kommer att vara öppen idag lördag 10/10, dock kommer ett totalt bilförbud att råda. Vi kommer dessutom preparera banan minimalt pga att det är så blött, så man får räkna med att det kommer vara lite långhårigt… Välkomna!

/Erik

9 Oktober 2020:

Eländet med regnet fortsätter även nu på morgonen. Vi blir därför tvungna att hålla banan fortsatt stängd även idag fredag 9/10. Vi kommer ägna dagen åt att försöka få banan i speldugligt skick till helgen.

/Erik

7 Oktober 2020:

Vi måste tyvärr meddela att banan kommer att hållas stängd både idag 7/10 och imorgon 8/10. Banan är helt mättad för tillfället och mer regn utlovas onsdag, torsdag och fredag. Då vi är inne i oktober med betydligt kortare dagar och en luftfuktighet som legat på närmare 100% i över en vecka, så kan man med största säkerhet förvänta sig minimal upptorkning. Dock vill vi avvakta angående besked kring på fredagen då prognoserna förhoppningsvis kanske hinner ändras. Vi fortsätter informera via facebook och hemsidan så fort vi har några nyheter att delge. Tills dess ber vi er att ha tålamod och så hoppas vi på betydligt torrare väder framöver.

/Erik

6 Oktober 2020:

Banan kommer att hållas stängd även idag tisdag 6/10.

/Erik

5 Oktober 2020:

Efter nattens regn och prognoser som lovar än mer nederbörd har vi redan nu beslutat att stänga banan för idag måndag 5/10. Nytt besked kring banans öppnande ges imorgon bitti.

/Erik

1 Oktober 2020:

Bättre sent än aldrig. Efter lite strul med slope och leverans av teeklot så är äntligen våra nya tees klara för spel!

Utslagsplatserna, som mäter dryga 4000 meter och som därmed döps till tee 40, invigs idag torsdag med stöd från SISU idrottsutbildarna och idrottslyftet samt vår samarbetspartner MOBA Sweden, som med marknadens mest kompletta 3D system hjälpt oss göra detta möjligt. Projektet ligger i linje med klubbens engagemang i vision 50/50, som är svenska golfförbundets arbete för en mer jämställd idrott. Återigen stort tack till våra samarbetspartners och välkomna ut på en provrunda 🙂

/Erik

29 September 2020:

Idag påbörjar vi blåsningen av vårt bevattningssystem. Därför stängs också toaletterna för säsongen.

Vi kommer att genomföra en ”stödluftning” av greenerna nu på morgonen tätt följt av en vältning för att öka genomsläppligheten på greenerna. Det kommer inte störa rullen på greenerna nåt nämnvärt pga att vi luftar med relativt snälla pinnar. Vidare kommer bilförbudet att fortsätta gälla under hela dagen idag, fast med undantag om du har läkarintyg. Välkomna!

/Erik

28 September 2020:

Bilförbud utan undantag kommer att gälla under hela dagen idag måndag 28/9.

/Erik

27 September 2020:

God morgon

Som vi tidigare nämnde igår så försöker vi göra allt för att Ni medlemmar och gäster ska få komma ut och spela golf så mycket som möjligt här på höstkanten. Men tyvärr måste vi meddela att vi behöver hålla banan stängd hela dagen idag söndag 27/9. Bara fram till kl 19 igår så hade det kommit närmare 32 mm regn, och den fuktiga väderleken har hållit i sig under natten. Dagens prognoser lovar dessutom varken sol eller någon upptorkande vind. Vi får hoppas på finare väder framöver!

/Erik

26 September 2020:

Bilförbud utan undantag kommer att gälla hela dagen idag lördag 26/9.

/Erik

25 September 2020:

Här kommer en kortare baninformation:

Veckorna går i en rasande fart och hösten har verkligen till stor del varit fin såhär långt. Dessvärre verkar det som ett omfattande regn kommer dra in över bl a njurunda och Öjestrand imorgon med regnmängder uppemot 30 mm. I vanliga fall behöver vi stänga banan när såna mängder faller, men eftersom det är så pass lite kvar av denna säsong så kommer vi försöka hålla öppet in i det sista. Däremot kan det snabbt beslutas om bilförbud redan tidigt imorgon bitti. Ni som har en tid bokad kommer att få ett mail om detta skulle bli aktuellt tidigt imorgon bitti. Informationen kommer även att finnas på hemsidan och facebook. Vi vill också påminna om att vid frost så kommer tiderna inom startförbudet att frysa inne…

Trevlig helg!

 

/Erik

8 September 2020:

Kyliga mornar och löv som ändrar färg skvallrar om att hösten är här. Med dom sjunkande temperaturerna och allt mindre dagsljus kommer även tillväxten att avta allt eftersom. Det kommer också innebära att vi börjar våra arbetsdagar kl 6:00 numera mot för 5:00 som vi haft tidigare. Därför kommer även startförbudet att flyttas fram 40 minuter så att den första bokningsbara tiden hädanefter kommer att vara 7:00. 

Allt eftersom säsongspersonal slutar så kommer personalstyrkan blir mer och mer slimmad.  Till att börja med så kommer fairways och tees att klippas två dagar i veckan istället för tre med start vecka 38. Parallellt med skötseln så kommer dessutom delar av personalen att arbeta med solcellspanelerna. Praktiskt så innebär detta att vi får prioritera våra arbetsuppgifter ytterligare. Vi ber därför om överseende om något “inte skulle vara klart i tid” ute på banan.

Solcellerna monteras som sagt i skrivande stund och beräknas vara klar inom en treveckorsperiod. Detta kommer kapa våra elkostnader med en hel del varje år, som vi istället kan göra något konstruktivt för. I samma veva kommer vi även att gräva in fiber till klubbhus, restaurang och verkstad. Med dessa uppgraderingar känns det verkligen som att vi tar flera steg i rätt riktning för att skapa en modern anläggning för framtiden. 

Under den kommande tiden så kommer fokuset att ligga på att gödsla och ytterligare stödså tee 40, för att kunna öppna dessa så fort slopen är klar och teekloten har kommit. Vi kommer som sagt öppna dessa utslagsplatser under senare delen av september. 

I övrigt under hösten så kommer inga större grävprojekt att påbörjas initialt. Vi kommer istället att arbeta med dom primära spelytorna (greener, tees, fairways). Luftning, hålpipning, dressning kommer därför att ske kontinuerligt. Vi kommer att informera på hemsidan och facebook när vi anser att vårt arbete kommer att påverka spelbarheten. 

När det gäller tävlingar så har vi två stycken lite större tävlingar att se fram emot. Den ena är septemberpokalen som spelas  nu på söndag denna helg och Stålebring challenge som kommer att gå av stapeln nästa söndag. In och anmäl er om ni inte redan har gjort det.

I helgen som var genomfördes Black Tee Challenge. Tyvärr ställde regn till det för oss så vi inte kunde presentera den optimal spelupplevelse som vi hade hoppats. Stimpen på greenerna hamnade på “blygsamma” 12,5 till slut, vilket diffade med en fot met för målsättningen. Sett till scorerna som presenterades kan man konstatera att många gjorde väldigt bra ifrån sig. Totalt var det 2 st par som gick under par på tävlingen. Föga förvånande var det långtslående herrar som lyckades med bedriften (Drutten Engström/Peter Forsgren samt Marcus Strömbäck/John Lehnberg) Men dom som vann hette Magnus Wiselqvist/Sebastian Österlund på fina 67 netto. Stort grattis Magnus och Sebastian hälsar vi från banpersonalen! Era namn kommer att graveras in på pokalen inom kort 🙂

/Erik

1 September 2020:

Det har hunnit bli 1 september och hösten har på allvar börjat knacka på dörren. Med stormsteg närmar sig även Black Tee Challenge som går av stapeln nu på lördag. Efter fjolårets inställda tävling så håller vi alla tummar och tår för att vädret är med oss resten av veckan. Här kommer lite information kring tävlingen:

Vi kommer att köra löpande start från hål 1 med första start kl 8:00. Banan kommer att spelas ca 6.700 meter från black tee och 5.600 meter från blue tee.

På lördag vid anmälning av ankomst kommer ni att få information om vart dom kreativa teeplaceringarna är belagda. Flaggplaceringarna kommer att finnas tillgängliga fr o m lördagsmorgonen i appen LiveCaddie, så ladda hem den redan nu ni som vill. 

I startavgiften 350 kr/pers ingår en matbiljett till ett värde av 175 kr att använda på restaurang APA ute på Öjestrand.

/Erik

18 Augusti 2020:

Efter en lång tids uppehåll kommer här en ny uppdaterad baninformation:

Om vi börjar med att blicka tillbaka ända till mitten av juli, så kan vi konstatera att fint väder och ett stort deltagarantal bidrog till att ytterligare en lyckad golfvecka avverkades. Stort grattis alla vinnare och vi hoppas att banan var till belåtenhet under veckan.

Efter golfveckan så tackade vi av Joakim Nordberg som jobbat hos oss i några veckor, för att sedan även tacka av Karl Blusi och Andre Ongsara Åström som jobbade sina sista dagar under vecka 31. Grabbarna har skött allt från att tömma sopor, välta greenerna, klippa fairways, course setup, kratta bunkrar, laga tees, köra trimmer, klippt greener m.m. Stort tack för ett förtjänstfullt arbete grabbar. Ni är mer än välkomna tillbaka.

Efter golfveckan så har personalen turas om att ta lite semester. Det är alltid en liten anspänning att få till allting så bra som möjligt inför golfveckan, så detta break kom verkligen både lägligt och välbehövligt för oss. Speciellt eftersom det är en hel del kvar av golfsäsongen och banan ser ut att vara fortsatt hårt bokad även framöver. Vi planerar och prioriterar våra arbetsuppgifter så gott vi kan för att ändå hinna med så mycket som möjligt. Våra ordinarie arbetstider kommer därför fortsätta att vara 5:00-14:00 åtminstone augusti ut, vilket gör att den första bokningsbara tiden för Er på morgonen även fortsättningsvis kommer att vara 6:20.

Några goda nyheter är att dom insatser som gjorts gentemot svampangreppet varit lyckosamma. Nedan följer lite före och efterbilder 🙂 

Det börjar även att dra ihop sig till öppning av dom nyanlagda utslagsplaterna. Under dom senaste veckorna har dom bl a blivit nedklippta till 10 mm, stödsådda och gödslade. Vi kommer att fortsätta med detta fram till dess att vi har en tillräckligt bra yta för spel. Men innan det blir aktuellt för spel ifrån dessa tees så måste dom slopas av en representant från svenska golfförbundet. Han beräknas komma innan augusti månads slut. Vi håller tummarna för att det blir så tidigt som möjligt.

Tävlingsmässigt ser vi bl a fram emot DM som går av stapeln helgen v 35 samt Black Tee cCallenge som i år spelas lördagen den 5 september med första start kl 8:00. Vi hoppas att vi har vädret med oss denna gång. Ambitionen är nämligen att banan skall spelas längre och svårare än sist…

Efter lite “Coronaförseningar” så har äntligen arbetet med solcellerna påbörjats! Det kommer bli totalt två anläggningar, varav en kommer att försörja verkstad, maskinhall, shop/reception och restaurang samt en som kommer försörja pumphuset till bevattningen. Vidare information kommer framöver allteftersom arbetet fortskrider.

Vi tackar så länge och återkommer med mer information inom en betydligt kortare tidsram än sist 🙂

/Erik

3 Augusti 2020:

Black Tee Challenge

Många är ni som har frågat och undrat, men nu kan vi glatt meddela att vi kommer att göra ett nytt försök till att köra Black Tee Challenge i år. Datumet är satt till lördagen den 5 september, med första start kl 8:30 från både tee 1 och 10. Spelformen är 2 manna scramble slagtävling med 6 obligatoriska utslag var. Tävlingen är begränsat till 52 st lag. Handicapgräns är satt till 15 för både damer och herrar. Mer information kring tävlingen kommer längre fram. Klart är iaf att snabba greener och en tuff uppsatt bana utlovas. Ingen gemensam prisutdelning kommer att hållas, men i avgiften ingår dock mat på restaurangen efter avslutad tävling.

Regerande mästare från 2018 är Christer Sjögren och Per Nylander. Dessa har automatiskt en plats i fältet. För övriga öppnar anmälan nu på onsdag kl 14:00.

/Erik

3 Augusti 2020:

Banan öppnar återigen kl 10:30! Dock gäller bilförbud om du inte har ett läkarintyg. Välkomna!

/Erik

31 Juli 2020:

Bilförbud gäller idag fredag 31 juli. Undantag gäller om du har läkarintyg.

29 Juli 2020:

Banan stängd hela dagen idag pga nederbörd. Banan kommer öppna imorgon 06.20 om inget annat anges.

12 Juli 2020:

Vi avslutar veckan med en liten kort information från banan.

Den senaste tidens regn har gjort gott för banan, som i kombination med näring och stråförkortningsmedel på samtliga finklippta spelytor, har gjort att det äntligen börjar se ut som vi vill. Det bästa beskedet som vi fått under veckan är dock att det svampangrepp som vi haft på green 4 och 5 nu helt gett med sig. Nu närmast gäller det för oss att jobba tillbaka gräset som dött. Detta sker genom kontinuerlig stödsådd för hand. Tills dess att beståndet är återställt kommer dessa greener få en skräddarsydd skötsel.

Men nog om svampangrepp. Imorgon börjar årets golfvecka. Denna golfvecka som vi alla inom organisationen längtat efter och är taggade inför. Ulrika med sitt stora hjärta för värdskap och events, har jobbat intensivt med att göra denna vecka till något extra. Det märks också att Lasse och Maria med personal jobbat hårdare än någonsin denna speciella säsong med allt från tävlingarnas vara eller icke vara, att göra “allting” coronavänligt, svara på frågor om världshandicap osv. En hittills intensiv säsong har verkligen tagit energi från samtliga av oss, men det känns som att denna vecka kommer att ge oss lite av den energin tillbaka. En lyckad golfvecka är verkligen någonting speciellt.

Under golfveckan så kommer vi att gå igenom alla ytor under samtliga speldagar. Detta innebär följaktligen att varje dag kommer;

Greener att klippas och vältas

Tees att klippas och teeklot att flyttas

Fairways att klippas

Greenområden att klippas

Bunkrar att krattas

Nya flaggplaceringar och sprayade hålkoppskanter

Ruff att klippas

Vi kommer att försöka hålla samma stimpvärde under hela veckan. Den som vill ha mer information om hur banan är preparerad och vilka värden greenerna har i form av stimp, fukt och tillväxt kan titta på info-skärmen i kansliet. Samtliga flaggplaceringar för dagen kommer dessutom att finnas uppdaterade i appen LiveCaddie.

Välkomna till årets golfvecka på Öjestrand och stort lycka till alla deltagare!

/Erik

9 Juli 2020:

Efter nattens regn kommer det idag att vara Bilförbud hela dagen. Detta gäller även om du har läkarintyg.

/Erik

4 Juli 2020:

Lagom till när golfveckorna i distriktet börjar så försvann den värsta hettan och istället så verkar det komma lite, åtminstone för banan, efterlängtat regn. Vissa torra fairways samt nysådda områden kommer äntligen att få lite hjälp på traven att växa ihop.

På tal om hjälp på traven så har vi denna vecka fått ytterligare förstärkning i form av unge Erik Björklund, som under veckan har snyggat till runt våra fastigheter. Erik kommer att fortsätta jobba med detta även under nästa vecka. Dessutom bistår våra utomordentliga hålvärdar med värdefull trimning på sina respektive hål. Samtliga hålvärdar, med Hasse Engberg som sammankallande, skall ha ett stort tack för det jobb ni lägger ner under hela säsongen. Framförallt nu inför den stundande golfveckan som verkar vara otroligt efterlängtad bland alla tävlingssugna.

Hur mår banan då? Jag blandar ytterst sällan in mina egna tankar och tyckande om hur banan ser ut eller spelas, utan informerar enbart om vad vi gör, vad som händer och hur vi planerar arbetet på banan. Men med tanke på den senaste tidens svampangrepp som vi haft på nästan hälften av greenerna så vill jag ändå säga att den mår bra. Vår bekämpning har till vår glädje gett en god effekt, och dom senaste två veckorna så är angreppet begränsat till green 4 och 5. Efter en tät kontakt med botaniska analysgruppen i Göteborg angående våra inskickade prover och en begynnande grönska i dessa fläckar, så hyser vi gott hopp om att vi kanske har lyckats ge den en ordentlig käftsmäll. Jag vill dock poängtera att Pythium är en aggressiv och potent skadegörare, och vill definitivt inte ta ut något i förskott, men visst sjutton känns det bra…

I övrigt på greenerna så börjar vi landa där vi vill vara när det kommer till jämnhet och hastighet. Under veckan så har vi skurit greenerna vid två tillfällen för att tunna ur beståndet och jämna till ytan. Därefter har greenerna fått lite mat och stråförkortningsmedel. Vi kommer att mäta jämnheten på greenerna under början av nästa vecka för att se vad vi behöver göra. Utöver det mäter vi stimpvärdet varje dag så att det inte drar iväg och blir för snabbt. Planeringen för nästa vecka på greenerna kommer med största sannolikhet innefatta en till vertikalskärning med efterföljande dress, samt kontinuerlig vältning kombinerat med klippning. Vertikalskärningen kommer preliminärt att äga rum under torsdagsmorgonen.

Fairways har under veckan blivit sprutgödslade. Om prognoserna håller och det skulle utlovas mer regn under nästa vecka så kommer vi ge dom ytterligare en gödselgiva. I samma veva så kommer greenområdena att få lite näring också. Denna “spoonfeeding” teknik använder vi oss av för att förhindra den värsta tillväxttoppen som man generellt får vid en fast gödselgiva. 

Tees har även dom fått mat under veckan. Tillsammans med näringen fick tees, precis som greenerna, stråförkortningsmedel. Detta är första gången som vi provar detta och det blir intressant att se vad som händer. Förhoppningsvis kan vi “spara in” något klippning pga detta och istället repa tees lite extra där slitaget är som störst. Eventuellt får tees en till gödselgiva dom också.

Till sist vill jag välkomna Daniel och Dennis med personal som nya krögare på Öjestrand. Under veckan som gått har jag haft förmånen att få äta både husman, burgare och dagens sallad. Det märks mer än väl att dessa herrar redan jobbat upp ett starkt varumärke. Man har tagit med sig den goda service och kvalité på maten som man vant sig vid när man besöker restaurang APA inne i stan. Dessutom är den mysiga interiören är en bonus. Vi i banpersonalen är mer än nöjda och det syns och hörs på medlemmar och gäster att vi är långt ifrån ensamma…

/Erik  

27 Juni 2020:

Ibland blir det verkligen påtagligt vilket speciellt, men roligt, yrke som vi har. För 7 veckor sedan så gick hela banan i någon nyans av brun-gul färg. Man kan säga att allt gräs var helt utslaget efter vintern förutom green 2, som vi hade vintertäckt, samt fläckvis med gröna kolonier på green 3 och 9. I dagsläget dras vi givetvis med lite torrfläckar på många ställen på banan pga värmen som varit, men i övrigt så börjar det faktiskt likna något. 

default

Framöver så kommer Micke, som är ansvarig för tees, bl a att klippa ner dom från 9 mm till 7 mm, gödsla, lufta och ge dom stråförkortningsmedel. I övrigt försöker vi kontinuerligt laga dom i takt med allt spel som sliter på teeytorna i form av uppslagna torvor. Dom nya teesen klipps fortfarande med handgräsklippare, och dessa vattnas och gödslas till dess att vi kan maskinellt börja klippa dom med en cylinderklippare. 

Även på fairways fortsätter vi att jobba med för att få till bättre ytor att spela ifrån. Vi planerar in en flytande gödselgiva i början på nästa vecka samt en punktvertikalskärning där det finns ett behov. Annars är vår största utmaning där att hålla marken fuktig, då vi fortfarande har många gamla spridare kvar på fairway.

Bunkrarna har äntligen fått sin sand efter en hel del bekymmer med sållning och transport. Påfyllning har börjat och den kommer att fortsätta under nästa vecka. Våra sommarjobbare Karl och Jocke gör ett kanonjobb med att kratta och underhålla bunkrarna. Kul att se!

Greenerna har haft en tuff vecka med både värme, en luftning och en ordentlig vertikalskärning med efterföljande dress. Därmed har arbetet med att tunna ur gräsbeståndet börjat. Rullen och hastigheten har blivit lite bättre men vi kommer att planera in tätare vertikalskärningar framöver tills vi uppnått önskad jämnhet och hastighet. Tyvärr har dessa behandlingar gett upphov till ett svampangrepp på green 4 och 5, som snabbt behandlades under fredagsmorgonen. Vi hoppas på ett positivt resultat där då tillgängliga och godkända växtskyddsmedel inom golfen är kraftigt begränsade. Uppgifter om greenernas fuktighet, tillväxt samt stimp för dagen finns att tillgå på info-tven inne i kansliet för den intresserade. Här kommer vi också informera om när man kan se dagens flaggplaceringar live i appen LiveCaddie. 

Till sist vill jag bara nämna några ord om korthålsbanan. Vi har nu klippt ner den till 3,5 mm (samma som på 18-hålsbanan) och en sista stödsådd är gjord. Den har sedan tidigare gått med i samma gödselprogram som 18-hålsbanan och kommer fr o m måndag att ingå i samma skötselprogram också. D v s att den kommer att klippas varje dag, bytas hål mer frekvent samt vertikalskäras och dressas mer. Scorekort med mått till greenernas mitt från utslagsplatsen kommer finnas i kansliet, och inom kort kommer vi att upprätta nya teeskyltar med korrekta mått och index. Vi planerar även att anordna någon tävling där när vi fått ihop det helt och hållet.

Och med det vill vi från banan tillönska samtliga medlemmar och gäster en fortsatt trevlig helg!

/Erik

19 Juni 2020:

Vi lägger ännu en intensiv vecka till handlingarna. Det känns verkligen som att det var nyss som vi drog vårdukar och höll alla fingrar och tår för att det skulle komma värme så växtligheten kunde ta fart. Den senaste tiden kan vi absolut inte klaga på vädret. Värme varvat med lite nederbörd har gjort gott för banorna i distriktet. 

Denna veckan påbörjades med en lätt vertikalskärning av greenerna i måndags. Detta gör vi dels för att ställa upp allt gräs som ligger, och dels för att jämna till ytan efter den nitrifikation som sker efter luftningen på våren. Kortfattat är det främst en åtgärd för att få till en jämnare bollrull.  

Vidare har vi påbörjat vertikalskärningen av greenområdena. Denna skärning är även den till för att ställa upp allt liggräs samt jämna till ytan lite. Ett jämnt klippt gräs som står givakt är målet med andra ord. 

Dom nya utslagsplatserna är klippta, stödsådda i dom sämre fläckarna samt återigen gödslade. Några har börjat ta sig riktigt bra, och om någon vecka ska vi kunna ge ett besked om ett öppningsdatum för dessa. I början på juli så kommer en representant från förbundet som kommer att mäta in utslagsplatserna, och då kommer vi få reda på vad vi kommer att döpa dom till. En gissning är mellan 41 och 43 vilket jag tycker kompletterar och harmonierar bra med nuvarande tee 46.

Veckan minuslista består fortfarande av att vi tyvärr inte fått någon ny bunkersand. Senaste uppdateringen av läget hos leverantören säger måndag veckan som kommer. Under tiden har våra sommarjobbare i form av Karl och Joakim gjort ett bra jobb i bunkrarna. Det har krattats och rensats ogräs samtliga dagar under veckan.

Under midsommarhelgen så kommer greenerna att klippas och vältas samtliga dagar. Det hålas givetvis om också. Korthålsbanan klipps på lördag.

Nästa vecka kommer att inledas med en luftning av greenerna. Banan kommer därför hållas stängd preliminärt fram till kl 11. Detta är en viktig åtgärd som kommer att främja rotutvecklingen, infiltreringen av vatten och nedbrytning av döda växtdelar. Fortgår arbetet bra så kommer vi självklart att släppa på bokningsbara tider så fort det är möjligt. Senare under veckan, närmare bestämt torsdag morgon, så kommer vi att tunna ur greenerna i form av en aggressivare vertikalskärning med en efterföljande dress. Detta kommer att göra puttytan än mer jämnare, samtidigt som bollrullen blir snabbare pga den minskade friktionen.

Till sist kan vi nämna att vi numera har en daglig baninfo som finns att tillgå i kansliet för den som är mer intresserad av banskötseln på Öjestrand. Denna information kommer att uppdateras dagligen (men undantag för när jag inte kan vara på plats) Den information som kommer finnas är bl a klipphöjder, tillväxtpotential, stimpvärde, markfuktighet på greenerna, väder, MUA, dagens preparering m.m. 

Glad midsommar och trevlig helg!

/Erik

12 Juni 2020:

Precis som förra veckan så har det denna vecka gått i tillväxtens tecken. Jag skulle vilja säga att det till och med har växt till sig lite mer än vad vi hade räknat med. Vi har sedan tidigare förklarat varför vi valt att vänta in full etablering. Nämligen för att kunna “pina” gräset under längre perioder utan att äventyra dess motståndskraft mot både slitage och svamptryck. Säsongen är bara 2 veckor lång och vi vill såklart presentera bästa möjliga produkt så fort som möjligt, men med tanke på den värme som varit dom senaste dagarna, som dessutom utlovas framöver plus allt spel som varit, så är vi övertygade om att vi har tagit rätt beslut.

Greenerna är i dagsläget fina att titta på men tyvärr för täta för att kunna åtnjuta någon bra bollrull och hastighet. Vår förhoppning igår eftermiddag var att kunna komma ut under morgonen idag fredag och vertikalskära med en efterföljande klippning, dress samt vält, men det otroliga trycket på banan gjorde det tyvärr inte möjligt denna gång. En vertikalskärning kommer därför att ske på måndag med start kl 3:00 från hål 1. Detta kommer att ta ett antal timmar, och det är därför extra viktigt att startförbudet respekteras. Startförbudet gäller både från hål 1 och 10. Hädanefter kommer vi dessutom att börja välta kontinuerligt. Detta kommer givetvis också påverka bollrullen på ett positivt sätt. 

Fairways är fortfarande inte riktigt bra ännu. Vi jobbar dock intensivt för att försöka få till dom så gott vi kan. Under veckan som gått har vi vertikalskurit samtliga och gett dom en giva med flytande gödsel. Vi kommer fortsätta att upprepa dessa procedurer tills det att vi uppnått önskad kvalitet. 

På minuskontot ligger tyvärr det faktum att vi ännu inte fått någon bunkersand. Frustrerande då fina bunkrar är en viktig del av spelupplevelsen. Vi hoppas leverantören löser sina bekymmer i början på nästa vecka. Arbetet med att kantskära bunkrarna fortgår dock enligt planen även fast det varit ett varmt och tungt jobb för Tomas, Micke och Oliver i värmen. Som ett extra plus gick bunkerkrattan sönder nu under fredagen. Det blir därmed en gammal hederlig handkrattning åtminstone i början på nästa vecka…

Korthålsbanan som vi stödsådde i början på förra veckan har även den tagit sig fint. Precis som på 18-hålsbanan kommer vi fortsätta stödså och driva på gräset tills det är etableringen är 100 %. Därefter påbörjar vi även där arbetet med att få till en jämn och bra bollrull. Under veckan har greenerna där fått både gödsel och retarderingsmedel. När greenerna tagit ihop sig helt kommer vi sikta på att hålla ett stimpvärde på ca 8, sedan får vi utvärdera vad ni medlemmar och gäster tycker. Vi vill ju att det ska passa allt från nybörjare, unga och till etablerade spelare. Vi kommer under nästa vecka att göra ännu en stödsådd på några greener där för att vara helt säker.

Som avslutning kan vi glatt meddela att vi på måndag kommer att få förstärkning av årets sommarjobbare. En stark laguppställning i form av André Ongsara-Åström som gör sin fjärde sommar, samt Karl Blusi och Joakim Nordberg som båda gör debut på Öjestrand. Dock finns massor med erfarenhet i stamträdet då bådas fäder har ett förflutet i yrket som banchefer på Timrå GK (Håkan Blusi) samt Sundsvalls GK (Mikael Nordberg). Jag vet att ni kommer att vara rädd om dessa grabbar i sommar och att ni väntar på ett klartecken innan ni spelar igenom när dom jobbar. Vi ser verkligen fram emot Er hjälp i sommar, boys. Det är mycket att göra och ni är efterlängtade.

Tack för visat intresse och trevlig helg!

/Erik

5 Juni 2020:

Då är säsongen 2020 snart en vecka gammal, och vi kan konstatera att speltrycket är högre än vad jag någonsin varit med om under mina snart 20 år i yrket. Lika roligt som utmanande. Roligt att så många hittat till golfen under denna speciella tid, och utmanande att försöka hinna med allt ifrån preparering av spelytorna, finishjobb och allt däremellan. Vi har en plan som vi jobbar efter för att försöka hinna med så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. Speltryck, väder och tillgång till personal är faktorer som spelar in hur väl vi hinner med allt som vi ska göra. Det är därför också viktigt att alla respekterar startförbudet som finns under samtliga dagar.

I övrigt så är som sagt allting i verkligen i full gång. Dom nya utslagsplatserna börjar att grönska. De har hunnit fått en giva med gödsel i veckan och vi kommer nog behöva klippa dom flesta med en handgräsklippare under den kommande veckan. Eventuellt kan det behövas en stödsådd ytterligare för att vara säker.

Bunkrarna har äntligen börjat fått lite kärlek i form av en påbörjad rensning av ogräs samt kantskärning. Vi inväntar fortfarande leveransen av ny bunkersand, som nu beräknas komma i mitten på nästa vecka, så vi kan fylla på i dom bunkrar där det fattas. Här vill jag också passa på att uppmana alla att så gott det går “kratta” efter sig och inte bara lämna djupa, nedborrade fotspår i bunkern. Vi krattar bunkrarna så frekvent vi kan, men det behövs givetvis bara några enstaka besök i en bunker för att förhållandena ska bli minst sagt knepiga…

Tees har under veckan fått en stödsådd där det fortfarande inte riktigt tagit ihop sig ordentligt. Vi kommer under slutet på nästa vecka att sätta ut teekloten även för 51 respektive 61.

Fairways har börjat tagit ihop sig bra på bara en vecka. Man ser tydligt vad rätt väder kan göra för tillväxten. Under den kommande veckan planerar vi att åka ut och vertikalskära fairways där det behövs och eventuellt sprutgödsla. 

Greenområdena fick sin första gödselgiva i början på veckan. Vi har börjat sett effekten av den nu i slutet på veckan. Eventuellt går vi på med ytterligare näring om vi ser att det behövs i slutet på nästa vecka.

Greenerna börjar närma sig “sommarkvalite” när det gäller etablering. Under denna vecka så har vi gödslat både med en fast giva för att ge det nyuppkomna gräset ett rejäl skjuts, samt sprutgödslat med lite kalcium och magnesium som vi har ett litet underskott av i marken. På många ställen är det alldeles för mycket gräs medans det på 4an och 7an inte riktigt har tagit ihop sig som vi vill. Vi gjorde därför en ordentlig stödsådd på dessa greener under onsdagen. Vi vill avvakta och se effekterna av veckans insatser på greenerna innan vi börjar jobba fullt ut med spelbarheten. Med andra ord kan man förvänta sig frodiga greener en liten stund till. Säsongen är bara en vecka gammal och gräset ska stå emot en hel del slitage från både golfspel och maskiner innan vi gör bokslut för säsongen. Känslan är att vi har både förståelse och tålamod från Er medlemmar angående detta, och det är vi tacksamma för.

Det var denna veckas information från oss på banan, och jag hoppas alla får en trevlig helg, en bra nationaldag och att ni fortsätter vara rädda om banan. Tack. 

/Erik

29 Maj 2020:

Inför banöppningen imorgon!

Årets golfsäsong kommer av förklarliga skäl att bli annorlunda med tanke på rådande omständigheter. I golfvärlden så har man kommit fram till diverse lösningar för att minimera social kontakt så mycket som möjligt. Man har tagit bort krattor ur bunkrarna, tagit bort bolltvättar, vänt på kopparna osv. Vi kommer även på Öjestrand att implementera detta. Praktiskt innebär detta att man bl a får lägesförbättra om man ligger i bunkern. 

I övrigt på banan så har vi många områden som är nysådda och är att betrakta som mark under arbete (MUA). Vi ber er att undvika att gå över dessa områden innan vi fått till en bra etablering. Tees och fairways har tagit sig bra under senaste veckan, men fortfarande finns en hel del områden som behöver mer tid på sig för att växa ihop sig. Detta innebär att obligatorisk lägesförbättring gäller på den finklippta delen av banan.

Greenerna har fått en rejäl dress idag fredag och kommer att vältas under helgen. Ytorna är fortfarande under tillväxt, så även fast vi strävar efter att få till en jämn bollrull så tidigt som möjligt, så kommer vi inte ha möjlighet att preparera greenerna för att få till någon hög hastighet än på en stund. Dock har vi sprutat med stråförkortningsmedel i veckan så tillväxten kommer inte att vara hysterisk som dom brukar kunna vara under etableringen.

Till sist vill jag rikta ett enormt tack till banpersonalen, hålvärdar och dukgänget för deras arbetsinsats dom senaste veckorna. Ibland har det känts som att det varit folk och arbetat mer eller mindre dygnet runt på banan. Det har verkligen varit så att rishögar har försvunnit, skyltar satts upp, bunkrar har blivit krattade utan att jag vetat om eller sett någonting överhuvudtaget. Helt otroligt.

Den övertid som lades ner under vecka 21 och 22 av samtliga i banpersonalen skulle ha gjort vilken arbetsledare som helst varm i hjärtat. Jag är definitivt inget undantag. Stort tack gubbar! Nu kör vi.

Välkomna till säsongen 2020!

/Erik  

22 Maj 2020:

Äntligen kom en vecka med lite värme och oj vad efterlängtad detta har varit. Frostnätterna fortsätter att vara en regel mer än ett undantag, men under några dagar har vi haft strålande sol med lite högre temperaturer, och detta har satt fart på den annars så skrala tillväxten på tees och fairways. Framöver lovar man iaf betydligt varmare väder och dessutom lite regn, så vi avslutade fredagen med att gödsla fairways.

Under veckan som gick tog vi med hjälp av dukgänget av samtliga vårdukar. Vi tackar så mycket till alla er som varit med och hjälpt oss med dukarna under våren, både på ett effektivt och hänsynsfullt sätt med tanke på virusspridningen . Ni är guld värda och jag hoppas ni med stolthet spelar banan i sommar med vetskapen om att ni varit med och bidragit.

När vi ändå är inne på ideell arbetskraft måste givetvis Öjestrands hålvärdar få en extra eloge. Så frekvent och flitigt som hålvärdarna jobbat med allt från slyröjning till risdragning och målning har jag inte varit med om tidigare. Även här hoppas jag att ni sträcker på er lite extra och skyltar med att just ni tillhör en viktig och uppskattad grupp inom klubben.

Den stora frågan är såklart hur det ser ut på banan och när vi planerar att öppna för säsongen. Som jag tidigare nämnt så ser greenerna lite bättre ut i dagsläget om man jämför med ifjol, men istället är det segare med tillväxten på tees och fairway. Vi jobbar hårt med stödsådd, gödsel och bevattning men det erfodras som sagt värme. Och värme utlovas ju i början på nästa vecka. Stämmer väderprognoserna så kan vi nog se fram emot en öppning av banan i slutet på nästa vecka. Ett definitivt besked om detta kommer vi kunna ta på måndag eftermiddag. I dessa tider vill vi verkligen starta säsongen så tidigt som möjligt, men tills dess ber vi om förståelse och tackar för ert tålamod.

/Erik

15 Maj 2020:

Det känns tråkigt att hela tiden tjata på hur kylan ställer till det för gräsets tillväxt. Allt som oftast så brukar vi få vänta på att greenerna skall ta ihop sig på ett tillfredsställande sätt innan vi kan öppna. Och i ärlighetens namn så tyckte vi att det såg lite bättre ut än vanligt på greenerna i slutet på april, och vi tänkte därför att det kan komma att bli en tidig öppning av banan denna säsong. Men det faktum att medeldygnstemperaturen varit ett par grader under det normala, tillsammans med mer eller mindre konstanta frostnätter, har istället fokuset flyttats till tees och fairways. På vissa ställen är tillväxten verkligen minimal, och här kan vi inte mixtra med mikroklimatet på samma sätt som vi kan göra på greenerna med vårdukarna. Bilden nedan visar greenområdet på hål 2. Det är nästan lite komiskt…

Ett ljus i mörkret är dock att vi ändå har börjat kunna klippa lite tees och fairways i slutet av denna vecka. När vi ser en mer jämn etablering så kommer vi gå på med en flytande nitratgiva på både tees och fairways för att ge det en ordentlig skjuts innan vi ger en mer långtidsverkande fast giva som tar vid efter att nitrat-effekten avtagit. 

Dom lite udda städdagarna är slut för i år. Totalt så har ca 150 st gjort sin städdag. Grymt bra! Mycket har blivit gjort och banan är därmed ytterligare ett steg närmare att kunna öppna. Allt ifrån risdragning, rensning av bunkrar, målning m.m har blivit gjort. Dessutom har hålvärdarna kontinuerligt jobbat på sina hål med slyröjning och dylikt. På hål 17 har hålvärdarna genomfört en omfattande ”drill and fill” på greenen och greenområdet för att förbättra infiltrationen samt gett rötterna möjligheten att utvecklas bättre. Vi tackar så mycket för all hjälp!

I övrigt under veckan så har vi börjat att sprutså våra nya tees, klippt och gödslat greenerna tisdag och idag fredag. Idag tog vi även in några fler dukar för säsongen där etableringen är tillräcklig. Vidare har vi fyllt ut med ytterligare material på tee 55 på hål 11. Detta tee kommer att bli närmare dubbelt så stort när utbyggnaden är klar.

Nästa vecka har man dock äntligen lovat lite varmare väder. Förhoppningsvis kommer vi kunna preliminärt spåna på ett öppningsdatum i slutet på nästa vecka. Om inget mirakel händer på väderfronten så kommer banan inte att öppna under vecka 21 iaf. 

Vill till sist lobba lite för Robins “bollsläpp” nu på lördag. Nya bollar invigs tillsammans med APA som grillar lite medans ni testar dom nya bollarna. I vanlig ordning vill vi fortsätta påminna er om att hålla avståndet till varandra, samt stanna hemma om ni känner er minsta sjuka. Vi är rädda om er…

/Erik

8 Maj 2020:

Kylan, eller iaf bristen på värme håller i sig. Regnet som kom förra helgen kom lägligt och även om temperaturerna varit tämligen låga så ser man en viss skillnad på dom tidigare döda områdena. Det är alltid lika kul att se när det börjar grönska upp på vårkanten. Det är 48 timmar som skiljer bilderna emellan…

Som vi tidigare tjatat om så är den största bidragande faktorn till att tillväxten ska sätta igång på allvar vädret. Värme och fukt kommer att göra att det sker en ordentlig utväxling. Beviset på detta ser man under vårdukarna, där temperaturen ackumuleras under dom varmare dagarna samt bibehålls under nätterna samtidigt som fukten inte försvinner. Man kan tydligt se på bilden nedan vart vårduken har legat under drygt 5 veckor.

Hittills så har “städdagen” flutit på väldigt bra med många fina och bra insatser. Känslan är att det blir ännu mer gjort fast på ett färre antal personer faktiskt. Till dags datum har ca 60 personer fullföljt sin städuppgift, och ytterligare ett 10-tal har anmält sig till tjänstgöring dom kommande dagarna. Bra jobbat!

I övrigt har veckan gått i gödslets tecken. Greenerna har blivit klippt tisdag och fredag med efterföljande startgödsel. Återigen tackar vi dukgänget för bägge tillfällena och konstaterade att man slog klubbrekord i deltagarantal på fredagen då en 18 personer stark grupp med lätthet hann ikapp personalen ute på fältet. Dock med ett behörigt avstånd mellan varandra i dessa Coronatider. I övrigt gödslades fairways i onsdags och igår fick tees och korthålsbanan sin första näring. Effekten av detta borde vi se i början på nästa vecka, allra helst om solen skulle kika fram och värma lite.

Nästa vecka kommer vi med största sannolikhet att genomföra en första av två ordentliga stödsådder på korthålsbanan. Vi har som tidigare nämnts som ambition att ha samma kvalité på greenerna på korthålsbanan som på 18-hålsbanan. Vi ser en ganska rejäl ökning av spel där denna vår. I branschen spår man ju som bekant en generell ökning av golfspel i landet, och vi märker att många som besöker korthålsbanan är potentiellt nya golfare. Därför känns det extra viktigt att vi ser till att den håller en bra standard som gör det roligt att spela där, oavsett nivå på ditt golfspel.

När öppnar banan då? Jag är alltid försiktig när det gäller förhoppningar och förväntningar. Dock skulle jag vilja påstå att det ser lite bättre ut under dukarna än vad det brukar göra vid den här tiden på året, trots det kalla vädret. Men innan jag ponerar kring ett öppningsdatum vill jag se att det börjar ta sig på både fairways och tees, samt att den hittills goda utvecklingen under dukarna fortsätter. Tack för ert tålamod så länge.

Trevlig helg!

/Erik

PS i helgen har jag tänkt vara ledig. Skulle det vara något som anses brådskande skriv isf gärna ett mail istället för att ringa, då jag kommer låta telefonen vila större delen av helgen. Tack på förhand

1 Maj 2020:

En vecka med betydligt kallare temperaturer är snart till ända. Som tur är så har vårbruket och byggnationerna kunnat fortskrida som vanligt. Denna vecka har vi bl a vertikalskurit alla fairways 2 vägar, färdigställt mer på bevattningen på “tee-it-forward” samt klippt och gödslat greenerna. Den nya sko- och klubbrengörningsplatsen börjar också ta form.

Sett till planeringen som vi hade i mitten på mars så ligger vi riktigt bra till. Så pass bra att vi har beslutat att ta oss an ett litet sidoprojekt. Denna gång är det dags för tee 55 på hål 11 att få sig en en liten uppgradering. I dagsläget är teeytan lite för liten med tanke på slitaget man kan förvänta sig på ett par-3 hål. Vi kommer därför skala av torven till vänster om tee i spelriktningen, fylla på med såbädd och sedan sprutså för snabbare etablering. Vi både tror och hoppas att det blir lite fränt också med den extra kontakten med vattnet på utslaget… 

I början på veckan fick dessutom ett nyförvärv i form av en ny spruttruck. Det är få saker i en maskinpark som är viktigare för den där lilla extra kvalitén som en bra spruttruck. Med denna kommer vi på ett smidigare och snabbare sätt kunna göra egna blandningar med näring som är skräddarsytt för just våra ytor. Kortfattat så kommer vi i år att skicka jordprover till ett labb för att se om vi har någon brist alternativt överskott av något näringsämne, och därefter anpassa vårt gödselprogram efter detta. Gissningsvis kommer detta kunna hjälpa oss att kapa våra gödselkostnader rejält och samtidigt få ut en bättre effekt av vad vi applicerar. 

Som bekant kommer vi inte att ha möjlighet att anordna årets städdagar som vi tidigare gjort pga den rådande pandemin. Mycket tråkigt tycker vi med tanke på all värdefull hjälp som vi alltid får under dessa dagar.

Vi kommer istället att, som så många andra golfklubbar, att upprätta en lista med jobb som man kan höra av sig och boka om man vill, och när uppgiften är färdig så får man igen sin städavgift precis som tidigare år i form av presentkort i restaurangen.

Listan med jobb kommer att publiceras under söndagen den 3 maj. På listan kommer jobben stå beskrivna samt hur många personer som behövs för att slutföra uppgiften och därmed sin “städdag”. Bokningen av jobben gör man genom ett mail till erik@ojestrandgc.se och det är först till kvarn som gäller. Dom flesta av arbetsuppgifterna kan göras närsomhelst under dygnet medans några behöver ha assistans av oss i personalen. Vilka uppgifter som behöver assistans kommer även det att stå beskrivet i listan. Städperioden sträcker sig mellan 4-15 maj.

På sidan om vårt fokus på vårbruket och byggnationer så ser vi vilken utveckling som skett angående padeln på vår padelbana. Om man kollar på bokningarna dom senaste 2 veckorna så har beläggningen varit högre än någonsin med god marginal. Samma lika gäller korthålsbanan som är mer välbesökt än tidigare år vid den här tiden. Vi ber Er bara att fortsätta tänka på att hålla avstånden vid köbildning på korthålsbanan. Allt detta är såklart positivt med fina intäkter till klubben i dessa tider, men även ett kvitto på att satsningarna som klubben har gjort senaste tiden varit lyckosamma. 

Till sist vill jag passa på att återigen tacka och ge beröm till dom som verkligen förtjänar det. Dukgänget, som med gott avstånd mellan varandra men ändå med en nära gemenskap och klubbhjärta, som men korta varsel dyker upp och hjälper oss med dragningen av vårdukarna.

Banpersonalen, som jag med stolthet vill kalla “min personal”, som jobbar på trots ömmande axlar, ryggar och knän, tidspress, blåst, tidiga mornar och sena kvällar. Totte, Tomas, Daniel, Oliver, Micke och mekaniker Åke har alla gjort ett enormt jobb under april månad, och jag håller tummarna för att ni kommer orka hela vägen in i kaklet tills banan öppnar också.

Ni medlemmar ska i Er tur veta vår tacksamhet över att ha fått investerat i dom maskiner och redskap som vi behöver för att kunna utveckla och leverera bästa möjliga produkt till Er. Vår drivkraft ligger som sagt i ert beröm, och vi hoppas att ni som medlemmar på mötesplats Öjestrand finner det lika tillfredsställande och roligt som oss som är anställda inom organisationen. Sommar som vinter.

Tack

/Erik

24 April 2020:

Denna veckas baninformation innehåller en hel del planerade jobb som kan bockas av. Men först vill vi uppmärksamma våra värdefulla och engagerade medlemmar. Trots det rådande läget så dök dukgänget upp och hjälpte oss på samma föredömliga sätt som tidigare år. Skillnaden denna gång var bara att vi åkte 1 och 1 i golfbilarna samt att vi fikade ute i solen. Våra ideella har dessutom snickrat ihop ytterligare 7 st bänkar som kommer att placeras ut på banan under våren. Vi lyfter på våra kepsar och tackar så mycket för allt detta. Vid det här laget vet ni förhoppningsvis hur uppskattade ni är.

 

 

 

 

 

 

 

I övrigt så har följande skett:

-Sådden av greenerna påbörjades redan i mitten på förra veckan och kunde till slut färdigställas nu i tisdags. Samtliga greener har nu blivit luftade, skurna, sådda, dressade samt vältade.

-Samtliga tees har blivit blivit luftade, skurna, sådda och dressade.

-Fairways har blivit ordentligt luftade 2 vägar. Totte har avverkat detta utan att ”haft ihjäl” en enda spridare. Strålande!

-Vi har påbörjat hålpipning och dressning av blöta områden

-Den nya mattan med tillhörande avdelare på rangen ligger på plats. Det fattas dock en bit som vi kommer att beställa. Ett strålande hantverk signerat Åke och Micke. Bra jobbat.

-Bevattningen till dom nya utslagsplatserna är redan nu helt färdiginstallerat på 6 av hålen. Detta kommer att möjliggöra en tidigare sådd av dessa tees än planerat. Grymt bra bevattningteamet.

 

-Vi har haft en konsult under början av veckan som gjort en s.k. Drill and fill av framkanten på green 3. Detta är ett blött område med mycket thatch som numera har fått en rejäl injektion av sand.

-Bevattningen drogs igång i slutet på förra veckan och har gått på högvarv under dom varma dagarna som vi hade i början på veckan.

-Nya tees på korthålsbanan är fortfarande under uppförande, och greenerna är på fredagen vältade och omhålade.

Info om städdagen kommer att komma ut nästa vecka. Det som står klart redan nu är att det inte kommer att vara en “traditionell” städdag pga Covid-19, men att man ska på något sätt ska kunna hjälpa till om man vill, och samtidigt få tillbaka sin städavgift.

Till sist har vi även invigt vår egen sprutsåmaskin. Sprutsådd är en metod att effektivt och med precision sprida gräsfrö tillsammans med en blandning av vatten, cellulosa och näring som bildar optimala förutsättningar för etablering. Denna blandning sprutas ut direkt på marken vilket gör att fröna fördelas jämnt över hela ytan. Fröet hålls på plats av cellulosan – vilken fungerar som ett växthus och binder vatten. Det ger i sin tur en miljö som håller fröet fuktigt och ökar grobarheten. Rotetableringen är också djupare och snabbare än vid traditionell sådd.

 

Med det tackar vi för denna vecka och önskar alla en trevlig helg!

/Erik

17 April 2020:

Va roligt med lite rörelse ute på klubben! Även fast vi numera har verksamhet året runt, så känns det givetvis lite extra roligt att kunna presentera lite ställen utomhus för att kunna utöva sin golf på.

Under våren händer det ju som bekant mycket på en golfbana, därför kommer vi att informera mer frekvent från banan om vad som hänt och vad vi planerar att göra både långsiktigt och kortsiktigt. Vi har för avsikt att göra detta varje fredag om inget oförutsett händer.

I vår planering över saker som vi skall hinna med innan vi öppnar ligger bl a luftning av greener, tees, fairways och greenområden, vertikalskärning av greener, tees och fairways, stödsådd av greener och tees samt nysådd av dom nya “Tee it forward” utslagsplatserna. Till dessa nya utslagsplatser håller vi nu på att gräva för bevattning samt koppla spridare. Därefter kommer vi sprutså dom för att ge optimala förutsättningar för att hålla fukt och näring för en jämn etablering. 

Utöver själva vårbruket så lägger vi dräneringsgrus i våra dräneringar på hål 4,6 och 8 som vi grävde i höstas. Vänstersidan om det torvade området på hål 3 som vi gjorde ifjol kommer också att göras i ordning och sprutsås likaså vänstersidan om bunkern på hål 16 där växtligheten har varit allt annat än bra.

I övrigt har vi redan informerat om en del uppgraderingar gällande ny rangematta och skorengöringsplats kring klubbhusområdet. Ute på banan kommer man bl a att stöta på reflektorer på flaggorna så avståndsmätningen med laser kommer gå lite smidigare.

När det gäller våra spel- och träningsytor så är ju rangen och övningsfältet öppet för alla att komma och träna på. När banan öppnar är givetvis helt omöjligt att svara på dagsläget. Vintern verkar glädjande nog varit bra för gräset även på våra breddgrader och dom annars väldigt extensiva vinterskadorna är inte lika stora i år som under dom senaste 3 åren som jag varit här. Detta verkar genomsyra hela distriktet så det känns både roligt och viktigt med tanke på oroligheterna i dessa Coronatider.

Med det sagt så är vi fortfarande lika beroende av en bra vår med både värme och fukt som tidigare år. Som jag förr om åren har sagt så kommer vi att öppna banan när alla faciliteter är i funktion, all banutrustning är på plats samt att tillväxten och gräsbeståndet ska vara så pass tillfredsställande att det klarar av slitaget från både maskiner och golfspel. I dag har alla greener fått på sig vårduken och vi planerar att så när temperaturerna i backen stiger över 10 grader.

Idag kl 15 kommer vi däremot att öppna korthålsbanan. Vi har arbetat fram en plan för att få den i ett betydligt bättre skick än var den har varit dom senaste åren. I den planen ingår bl a att göra ett främre tee för nybörjare, yngre och för dom som tycker att banan idag är lite för svår. Den sträckningen kommer att ha en totallängd på 450 meter över 9 hål, för att jämföras med dagens 800 meter. När det gäller greenerna så kommer vi att successivt byta ut material och jobba bort mossan som bildats på vissa ställen. Detta gör vi med hjälp av ordentlig luftning följt av en ordentlig dress som fyller hålen efter luftningen. Detta möjliggör bl a en mer syrerik miljö för gräs och rötter att utvecklas i, och som dessutom missgynnar mossan som trivs i mer eller mindre konstant väta.

Av den anledningen kommer greenerna på korthålsbanan att se ut som bilden nedan. Allt eftersom det torkar upp kommer vi preparera den mer och mer för bättre spelbarhet under våren. Vi kommer senare under försäsongen att helt stänga green 3 och 8 för nysådd samt kontinuerligt stådså dom övriga. Dom kommer också att få följa med i den “stora banans” gödselprogram i år. Målet är som sagt att få samma kvalité på korthålsbanans greener som på den stora banan.

Med det sagt önskar vi er en trevlig helg och välkomna ut på korthålsbanan från kl 15. Bollränna gäller tillsvidare och scorekort finns att hämta utanför receptionen. Medlemmar i Öjestrand spelar gratis och övriga betalar greenfee 100 kr som swishas till nr 123 268 4637. Märk betalningen korthålsbana 🙂

/Erik

9 April 2020:

Påskuppdatering! Vårbruket är redan i gång. Vi luftar samtliga tees ordentligt innan vi sår och dressar. Till veckan så kommer vi påbörja luftning av greener, greenområden och fairways om vädret tillåter. Roligt att se är att dräneringarna som vi anlade under hösten hjälper till att få bort smältvattnet på ett bra sätt. Detta möjliggör att vi kan komma ut och bearbeta spelytorna tidigare på våren samt att kunna öppna för spel igen snabbare efter ett regn.
 
Korthålsbanan har tyvärr inte tinat fram så pass mycket som vi hade hoppats, men till dags datum så är 7 av 9 greener framtinade. När alla greener är framme, luftade, sådda, dressade och vältade kommer vi öppna den för spel. Till dess är det fritt fram att nöta på övningsfältet så länge.
 
På 18-hålsbanan så har pilotprojektet med vintertäckning fallit mycket väl ut. Jag tror vi kan med god marginal konstatera att vintertäckning av greener är något vi ska fortsätta med 🙂
 
När det gäller vårtäckning så har vi hunnit med att få på 17 av 20 dukar. Övervintringen har varit bättre än dom senaste 3 åren, men i vanlig ordning så är en bra vår med värme och nederbörd den viktigaste faktorn när det gäller att få igång banan bra.
 
Med den lilla uppdateringen vill vi alla från Öjestrand Golf Clubs organisation önska er en glad påsk! 🐣

27 Mars 2020:

Idag har vi öppnat övningsfältet! Det kan fortfarande vara lite blött på några ställen men det är bara att köra på. Kopparna är satta strax ovanför markytan för att minska kontakten med flaggstång och kopp pga coronaviruset. Välkomna!

/Erik

29 Januari 2020:

Här kommer årets första baninformation! Den kommer att vara ganska lång och utförlig, då jag tänkte försöka väva in hur vintern har varit hittills samt hur vår planering ser ut för våren och sommaren.

Precis som tidigare vintrar så har större delen av tiden lagts på maskinvård, budget och inköp inför 2020. Skottning och sandning till golfhallen ligger också inom våra arbetsuppgifter, även om det i skrivande stund varit nästan obefintligt med snö. Det är roligt att se att den är så pass välbesökt som den är. I mitten på januari blev dessutom toaletten färdigställd. Det känns verkligen som att golfhallen blir mer och mer färdig och vi funderar kontinuerligt inom organisationen hur vi kan utveckla konceptet med golfhallen ytterligare, inom ramarna för vår budget och givetvis tid.

Under hösten och vintern så har jag och Ulrika “delat upp verksamheten” ytterligare så att allas roller och ansvarsområden ska bli tydliga och lättförståeliga. Detta kommer att säkerställa att arbetet flyter på på ett bra sätt.  Vi har inför denna säsong gjort klart med ett antal nyrekryteringar som kommer att dyka upp till sommaren och vi är båda mycket nöjda med resultatet. Dock lär vi oss fortfarande och ber om er förståelse för att någonting kan behöva kollas upp ytterligare innan vi kan ge svar/besked. 

Vi kommer löpande att introducera våra nyanställda på hemsidan och sociala medier så alla vet vilka som jobbar och förser er med servicen här på Öjestrand. 

Undertecknad passar även på att gå en utbildning under vintern som heter Turfgrass Fertilization and Soil Management, som pågår under 14 veckor. Utbildningen är på distans och berör bl a näringslära, modifiering av markens biologi och fysiska egenskaper, dränering, fukthantering, nykonstruktion, markanalyser etc. Parallellt läser jag även på lite om sjukdomar och kemiska problem i mark och turf

Lite information om vad som är på gång framöver:

Inför denna säsong har vi valt att bland annat uppgradera slagplatserna på rangen och investerat i en ny rengörningsstation utanför klubbhuset. Vi hoppas att det kommer vara till er belåtenhet när vi startar igång säsongen 2020.

Mer nyheter för i år är att banpersonalen kommer att ha nya arbetstider. Vi kommer att börja dagen kl 5:00 istället för kl 6:00, och med detta kommer vi kunna “jobba ifrån oss” mer innan spelet börjar. Startförbudet kommer därför att ligga mellan 5:00 – 6:20 varje vardag och på helgerna mellan kl 5:00 – 6:00.

Arbetet med Tee-It-Forward går mot sitt slut. Vi räknar med att kunna packa och finplanera dessa tees tidigt i vår, därefter sår vi så fort vi fått igång bevattningen. Kalk och lite organiskt material skall också tillsättas i samband med detta. Sedan är det bara att hoppas på bra växtbetingelser så vi kan öppna för spel så fort som möjligt. Vi har tidigare sagt att vi tror på en öppning runt augusti, och den prognosen tror vi i dagsläget håller. 

Hur är läget på banan då? Än är det lite tidigt att säga. Man kan tycka att bara för att det inte är någon snö, att vintern hittills ska vara bra för gräset. Tyvärr är det lite mer komplicerat än så.

Det finns några viktiga parametrar som avgör hur gräset kommer att överleva vintern. På våra breddgrader så är några dom viktigaste faktorerna som följer nedan:

Övervintringssvampar

När marken är frusen så minskar den biologiska aktiviteten. Med den så minskar även gräsets förmåga att kunna reparera sig själv och stå emot sjukdomar. Den mest vanliga svampen i våra breddgrader är Microdohium Nivale, även kallat snömögel. Namnet till trots så behövs det inte finnas snö för att svampen ska kunna attackera gräset och utvecklas. Det räcker faktiskt med temperaturer under ca 16 grader, fuktiga förhållanden och ett svagt gräs för att patogenen ska kunna angripa beståndet. Med andra ord är det viktigt att ha en god infiltrationsförmåga i marken. Detta är en av många anledningar varför vi jobbar med att minska det organiska materialet i den övre delen av turfen. Hur vi kommer att jobba med detta kommer jag att beskriva lite längre fram.

Snömögel på fairway hål 18.
Vänstersidan behandlad med växtskyddsmedel. Högersidan angrepp av Microdochium Nivale. Hål 18.

Kvävskador

Respirationen (andningen) är det som håller gräset vid liv. Under isen får växtens celler brist på syre och då kan de inte utnyttja (förbruka) sockret på ett bra sätt. Respirationen blockeras alltså  och växten tvingas hitta en annan väg för att få ut energi från sockret. En sådan anaerob (syrefattig) respiration är mycket mindre effektiv och sockermolekylen blir inte fullständigt nedbruten till koldioxid och vatten, utan ombildas bl a till organiska syror (ex svavel och väte), som är skadliga för gräset redan vid måttliga koncentrationer. Man kan säga att gräset blir förgiftat.

På Öjestrand har vi en relativt hög % organiskt material på många ställen på greenerna. En rotzon med stor del organiskt material innehåller en större mängd mikroorganismer än en rotzon med en liten del organiskt. Dessa mikroorganismer förbrukar även de syre under ett snö/istäcke, som istället gräset skulle behövt använda. Organismerna är dessutom väldigt duktiga på att föröka sig under syrefattiga förhållanden, och bildar snabbt den giftiga gasen svavelväte. Återigen är det därför en stor fördel med att ha rotzoner som är väldränerade (låg andel organiskt material och hög andel sand), eftersom en sådant markförhållande innehåller en större mängd makroporer (luftporer) som kan innehålla mer syre. Detta hjälper till att hålla igång andningen under vintern även om det bildas is på greenen.

Mörka kratrar indikerar vätesulfid/svavelväte som bildats i en anaerob miljö under isen på green 9.

Temperaturväxlingar

Temperaturväxlingar mellan kallt och varmt stör gräsets ”dvala”. När gräset ska gå in i vintern så minimerar den sin biologiska aktivitet och har på hösten samlat på sig kolhydrater genom en process som kallas härdning. Härdning är en inre process som gör gräsplantan mer motståndskraftig mot vinterskador. Den äger som sagt rum på hösten när ljusförhållandena blir annorlunda och gräset förbereder sig inför vintern. En solig höst ger optimerar härdningen. Skugga från träd försämrar härdningen och trädfällning för att få fram mer solljus är därför en av de få åtgärderna en greenkeeper kan göra för att stärka gräset inför vintern. Långvarigt snötäcke stänger ute ljuset, men eftersom temperaturen hålls konstant runt noll grader är respirationen (andningen) låg. Stabil, torr snö isolerar bra och ger därmed de bästa förutsättningarna för gräsmattan att överleva vintern.

Nytt för i år var att vi testade att vintertäcka 3 st greener (hål 2,3,9) där det tyvärr bara är duken på green 2 som ligger kvar. Detta på grund av den ordentliga blåsten som ägt rum under senare delen av december och början på januari. Då blåste nämligen dukarna både av och sönder på hål 3 och 9. Blir i alla fall spännande att se resultatet av detta lilla experiment till våren. Förhoppningsvis faller det väl ut, och kanske kan vi därmed ha hittat ytterligare ett verktyg för att kunna öppna greenerna tidigare på våren med bättre kvalité. Uppdatering följer.

Vintertäckning på hål 2. 

Årets skötselprogram kommer inte att skilja sig så mycket från tidigare år. Ett litet större fokus kommer dock att läggas på att bekämpa den höga andel organiskt material som vi har på vissa ytor vilket genererar i mjuk yta när blött och väldigt hårt när det är torrt. Vi kommer att ha både en kortsiktig och en långsiktig plan för att bekämpa detta med främst luftning (knivluftning, solida pinnar, hålpipor) och dress av både greener och fairways och tees. Den ökade kostnaden för detta har vi tagit höjd för i budgeten, och går det bra för verksamheten kommer vi lägga ytterligare resurser där. Förutom detta så kommer vi fortsätta med grävning av dräneringar för snabbare bortforsling av ytvatten. Målet med denna plan är att få en mindre och mindre regnkänslig bana, som torkar upp snabbare och kan öppnas för spel snabbare efter exempelvis kraftig nederbörd. För er som vill förkovra sig ytterligare i dessa viktiga moment och skaffa sig mer kunskap i varför vi behöver göra dom här åtgärderna, kommer här några riktigt bra länkar ifrån USGA; United States Golf Association:

http://gsrpdf.lib.msu.edu/ticpdf.py?file=/article/moeller-lowe-managing-11-4-16.pdf

http://gsrpdf.lib.msu.edu/ticpdf.py?file=/article/bevard-putting-3-4-11.pdf

http://gsrpdf.lib.msu.edu/ticpdf.py?file=/2010s/2010/100315.pdf

Typisk yta med hög andel organiskt material. Fotavtryck som blir bestående på en blöt green.

Närmast siktar vi på att få gjort så många off-season jobb som möjligt innan vårbruket drar igång. Korthålsbanan kommer vi som tidigare år att öppna så fort som möjligt. När vi sedan öppnat stora banan kommer vi som ifjol att stänga korthålsbanan en kort stund för bearbetning och stödsådd av greenerna. Vi kommer under våren att bygga några “forward tees” på korthålsbanan där det är möjligt. Detta för att göra det lättare för nybörjare som vill testa på att spela golf.

Green 9 korthålsbanan. Ränder synliga ifrån förra höstens sådd.

Till sist vill vi återigen be om hjälp med årets dukdragning. I år har vi glädjen att meddela att vi kommer att ha “evergreen-dukar” på samtliga greener! Ni som varit med och dragit dukar förut vet vad denna uppgradering innebär både för resultatet och arbetsbördan. Vi kommer att avsluta årets dukdragningsuppdrag med golf samma dag som banan öppnar och med lite grillning på kvällen. Är ni intresserade av att hjälpa till så skriv gärna ett mail till mig, så kommer jag att kalla er i god tid när det är dags. Med detta tackar jag för att Ni tagit er tid att läsa ända hit 🙂 

//Erik

Erik Strandqvist

Course Manager

erik@ojestrandgc.se

070- 26 74 133