Golfveckan 2010…

Golfveckan 2010…

Till att börja med vill jag kommentera en del åsikter som vi i Tävlingskommittén fått in, vilket vi tycker är bra, att folk säger vad de tycker alltså. Rikta det gärna till oss i Tävlings-kommittén. Signerat eller anonymt spelar ingen roll men det är ju alltid kul med folk som kan stå för vad de tycker.

De gör vad som helst för att få in några kronor extra

Hört i kön till betalningen för tisdagens morgonstart av scrambeln. Det är så här att vi i Tävlingskommittén har två mål med alla våra tävlingar. Att det ska vara en social och trevlig tillställning och att alla som vill ska få chansen att spela. Vitsen och vinsten med tre kanon-starter på Tre Killar och en Tjej och två på Tvåmannascrambeln är flera:

  • Vi kan starta senare. Positivt för såväl spelare som personal och för oss i TK.
  • Vi får runt fler spelare. Positivt för de spelare som vill spela och positivt för restaurang och shop.
  • Vi är i mål tidigare. Positivt för spelare och oss i TK. Prisutdelningen blir i dräglig tid och fler personer stannar kvar för att titta på den. Positivt för restaurangen.
  • De som egentligen drabbas är banarbetarna som lojalt får kliva upp mellan tre och fyra för att hinna med all klippning innan start. Klipptåg fungerar ju inte när banan måste vara tom före 06,50 respektive 08,00. Stort tack till Er!

TK har inget intäktskrav på sig. Vår uppgift är att arrangera tävlingar som våra medlemmar och andra klubbars medlemmar vill spela i.

När det gäller tävlingsformen Tvåmannascramble är det kanske något man inte skall anmäla sig till om man förväntar sig en snabb runda. Vi har provat fyra olika varianter nu och alla landar runt sex timmar. Men spelformen är otroligt populär och de allra flesta kommentarer vi fått är positiva. Jag skulle vilja säga drygt 99%. Däremot är anmälningsproceduren på golf.se ett problem. Man får ingen tydlig vink om att man är anmäld efter att anmälningstaket har nåtts. Av den anledningen valde vi att låta alla som anmält sig när anmälningstiden gick ut få chansen att tävla.

 ”Det är obligatorisk fika i tio minuter” Hört av en spelare i en boll som precis spelat klart nian. Ingenting kan vara mer fel. När bollen framför går upp på tians tee lämnar man restaurangen oavsett om det gått en minut eller tio minuter. Det har varit allt för många och långa stopp på tee vid tian. Ofta orsakade av att man inte håller rygg på bollen före vid passeringen. Här kommer vi att rangera betydligt hårdare nästa år.

 ”Vi har inget tryck bakifrån så det är lugnt” Det svaret kom från en boll som tappat drygt ett hål på framförvarande boll. Titta inte bakåt, titta framåt. Det som händer bakom sköter vi. Om alla höll rygg på bollen framför skulle rondtiderna sjunka markant.

Några saker som dykt upp bara. Nu till vad som hände. Golfveckan 2010 blev även den en succé. 1469 (den tidigare siffran på 1358 var felaktigt framräknad av mig) startande i de sex ordinarie tävlingarna och därtill kan man lägga ett anta till som deltagit i Korthålsbane-tävlingen och i Puttävlingen. Med prognoser som siade om regn så var man lite orolig inför veckan men med facit i hand vart det ett otroligt väder under hela veckan. En enda liten skvätt regn på torsdag mitt på dagen bjöds vi på. I övrigt idel solsken.

Solsken var det också bland de många deltagarna. En härlig stämning runt banan i dagarna sex. Första dagen på golfveckan var som vanligt Lions Golf mot Cancer. Tyvärr hade vi där tappat i deltagarantal. 169 personer fanns med på startlistan på måndag morgon och där har vi en punkt vi skall jobba med inför nästa sommar. Med lite marknadsföring bör vi kunna ligga kring 200 deltagare. Segrade i A-klassen gjorde Leif Rohlertz på 67 slag netto tätt följd av Johan Axberg på 68 och Åke Moström på 69. I B-klassen segrade Stefan Sjöbom, Capital GC, på 71 slag netto. Tvåa kom Jens Lindqvist på 72 och med lägre HCP än trean Olle Sahlin som också hade 72. I C-klassen vann Astrid Haglund på 69 före Hjördis Smedberg, även hon med 69 men med högre HCP. Trea kom Åsa Sundin på 71. Nämnas kan ju också att det trots ett lägre deltagarantal blev ett intäktsrekord för Lions Tuna/Attmar då man drog in närmare 40.000:- på denna aktivitet. Visst passerar vi det nästa år?

Tisdagen och Tre Killar & en Tjej, i år sponsrad av Sundsvalls Nyheter, är ju också det en klassiker och i år, liksom de två senaste åren, startade vi med tre kanonstarter. En 06.50, en 12.00 och en 17.10. Endast vid övergången mellan mittenstarten och den sista starten var det några små krockar men i det stora hela flöt det på riktigt bra. Vår boll gick runt på 4,50 på eftermiddagen /kvällen. 94 lag kom till start, 376 golfare alltså. En sak vi lärt oss är dock att vi i fortsättningen skall göra som på Tvåmannascrambeln på fredagen, låta lagen hämta ut scorekorten och betala när man går förbi klubbhuset under tävlingen för att slippa morgonkön. Det fungerade perfekt på fredagen.

Bäst golf spelade Familjen Holm från Ullna som ju gästar oss varje sommar och har så gjort i ca tio år. En mycket trevlig familj och från Tävlings-kommitténs sida är vi väldigt glada att de fick till det så bra på en tävling att det räckte till seger. Lag Kristina Holm vann på 54 slag netto och för en gångs skull var det inte decimaler som avgjorde. Faktum är att Holmarna hade haft råd med ännu ett slag för tvåan, lag Anna Lundqvist, som hamnade på 55,9. En andraplats för vår nye Klubbchef Pär Magnusson alltså. Trea kom lag Marie Nilsson på samma resultat men sämre sista tre hål. Jämnt värre där alltså.

Onsdagens bästboll, som vanligt sponsrad av ICA Bommen/Arla Foods, startades återigen från två tee och denna gång fungerade detta ännu bättre. Inga sammanstötningar och spelet flöt på. Bäst i A-klassen spelade Jan-Erik Berggren och Åke Rossander som segrade på 60 netto och med lägre HCP än tvåan Irene och Michael Adervall. Trea kom Per Bergman och Stefan Persson på 62. B-klassen vanns av Isak och Tommy Danielsson på 58 och med lägre HCP än tvåan Krister Olsson och Liza Yngvesson. Trea kom Annalena Cedervall och Öjestrands egen ”Maggan”, Margareta Eriksson på 61. 140 lag deltog, 280 spelare alltså. Kvällen avslutades i trevlig musikalisk harmoni mellan vår kanslist Henrik Salmelin och Reinhold Peter. Sång och liknande framfördes av såväl de bägge trubadurerna som av verandabesökare.

Torsdag och 3*6, sponsrad av ISS. Inte heller i år var det någon Bästboll inblandad och kommer så inte att bli heller. Här vanns A-klassen av John Helgsten och Patrik Nordström på 67,6. Tvåa kom Henrik Thuvesson och Peter Forsgren på 68,0. Anmärkningsvärt från deras runda är starten med 3 på ettan, 3 på tvåan och 3 på trean. Eagle, par, eagle. Inte illa. Trea kom Anders Carlsson och Stefan Andersson även de på 68 men med högre HCP. B-klassen vanns av Marika och Ulrik Persson på fantastiska 61,4. En drömrunda enligt Ulrik och vi tror honom. Tvåan Linda Parment och Michael Larsson hade 66,8 och trean Mikael och Karolina Thornberg hade 68,6.

Fredagens Tvåmannascramble, sponsrad av Procurator, startades i år med två kanonstarter. En start 08,00 och en 14,30. Övergången mellan starterna gick ok. Det körde ihop sig en aning kring hål 11 och 12 men den proppen löste upp sig och med de tänkta 144 lagen istället för de 158 som det stannade vid så hade det nog fungerat smärtfritt. 316 tävlande alltså. Bäst i A-klassen spelade Olov och Mattias Brusell med strålande 57,5 efter nio birdies och tre bogeys. Tvåa kom Jörgen Wiklund och Mathias Sundberg på 61 och trea blev Michael Johansson och Leif Lundberg på 61,7. B-klassen vanns av Reinhart Bergsten och Stefan Andersson på 57,7- Hela fyra slag före tvåan Lars Bergman och Kalle Locklund som hade 62,2. Tredjeplatsen togs av Petter Selin och Pierre Fröding på 62,5.

lördagen spelades som brukligt Attracts Finalslaget som i år lockade 116 deltagare. Bäst i A-klassen, och också med hela golfveckans lägsta bruttoscore, var Mattias Lundström, Sundsvalls GK, som gick runt på 68 slag brutto vilket gav segerresultatet 66 slag netto. En mycket fin prestation. Tvåa kom Pär Gäfvert på 67 och trea Ulf Persson på 70. B-klassen vanns av Pär Englander på 70 slag netto följd av Kjell Jonsson på 71 och trea kom Atte Werneman på 72. C-klassen vanns av Maggan Eriksson på 38 poäng. Tvåa kom Ulrik Norberg på 37 och trea Annica Blomkvist- Andersson, även hon med 37 poäng men med högre HCP.

Korthålsbanetävlingen, med fantastiska priser från Kent Watch & Jewellery vanns av Jörgen Wiklund på 25 slag och tvåa kom Reinhold Peter på 26 slag och trea Stig Olsson på 27.

Puttävlingen, även den med mycket fina priser från Kent Watch & Jewellery, vanns efter ett låååångt och spännande särspel av Niklas Enström före Christer Stahlén.

 När det gäller Veckans Golfare så valde vi att inte dela ut något pris då det var flera spelare som låg väldigt lika och ingen kunde stoltsera med mer än en seger, däremot hade vi flera spelare med en seger och en tredjeplats, så för att inte devalvera värdet av priset stod vi över utdelningen av det i år.

 Den årliga utlottningen av massagestolen, sponsrad av Attract, som ju bara kan vinnas av de på plats på avslutningen, vanns i år av Hans Högström. Grattis säger vi till Hans.

 Själv ser jag redan fram emot en ny Golfvecka 2011 och jag vill samtidigt passa på att rikta ett stort, hjärtligt tack till alla trevliga, glada, varma golfare som gör det värt att lägga ner den tid man lägger ner. Ett extra tack till Isak och Tommy Danielsson.

 Detta skrivet till toner av åska och störtregn dagen efter Golfveckan 2010. Väderguden spelar uppenbarligen sin golf på Öjestrand…….

 

//Jonas Eriksson

Ordförande i Öjestrand GC:s Tävlingskommitté