Spela

Varmt välkommna till Öjestrand GC

GLÄDJE – GEMENSKAP – KVALITÉT

Två mil söder om Sundsvall finner man Öjestrand Golf Club, som är en banan för den naturälskande människan och den som söker spänning på varje enskilt hål. Klubben kan presentera en 18 hålsbana, 9 hål korthålsbana, padelbana, boulebana, camping med stugor och ett övningsfält där du kan vässa upp ditt närspel innan du ger dig ut för dagen.

18-håls banan:

Banan som byggdes 1992, visar stolt upp sin vackra natur med utsikter över sjön Öjen och blickar man längre bort över vattnet möts man av skog och berg och härlig natur. När kvällssolen ligger på över banan kan det få den mest inbitne golfaren att tappa andan för ett ögonblick och stirra sig blind över utsikten från hål 4 och 18. Banan som sådan är till stor del skogsbana och ganska kuperad. Som spelare, primieras den som är rak från tee och duktig med wedgarna. Hålen är relativt korta, men låt dig inte luras av det. För vatten och kluriga bunkrar vaktar de flesta greener och slår du bollen snett på rangen, kan det vara värt att stoppa ner några extra bollar i bagen för säkerhets skull.

Korthålsbanan 9 hål:

Den här banan är för alla, även för dig som inte har grönt kort utan vill prova på golfen. Den är även för dig erfaren golfare som vill vässa tekniken.

Utrustning finns att hyra.

Du hittar hål 1 när du följer branta backen upp vid restauranghuset.

Banan är gratis för medlemmar, för dig som inte är medlem i Öjestrand GC 100:- i heldagsgreenfee, swish till 123 268 4637

 

Öppettider i reception: 07.00 – 18.00 (tider innan banan öppnar för säsongen kan variera)

Vill man bo kvar en natt eller flera, så går det också att ordna, då vi sedan några år tillbaka har tre 4-bädds stugor till uthyrning samt ett flertal husvagnsplatser, bara en järn 8a från första tee. Vill du ta en dusch och en bastu efter din runda, så finner du klubbens omklädningsrum bara några meter från 18 green.

Därefter kan du gå upp upp en våning till vår restaurang, där våra krögare dagligen serverar två dagens rätter samt att á la carte menyn ständigt står till kundens förfogande.

Så vi medlemmar och personal hälsar Er, hjärligt välkommna till en av Norrlands vackraste golfbanor.

 • ”No show”-avgift för uteblivna golfare
  Visst är det tråkigt om man inte får en speltid för alla tider redan är upptagna!
  Ännu tråkigare är det om banan sedan står tom för att de som bokat inte dyker upp. Det handlar om respekt för varandra.

  Vi har blivit hårdare gällande avbokningar, så vi har infört en ”No show”-avgift för uteblivna golfare. Detta gäller såväl medlemmar, som greenfee-gäster. Den som inte avbokar golfronden senast två timmar innan starttiden, får betala en ”no-show” avgift. Avgiften ligger på 100 kronor per person.

  Det är alltid den som bokat in tiden, som blir ansvarig för att betala avgiften.

  – Vi vill att fler golfare ska kunna hitta lediga starttider och komma ut och spela.

  VIKTIGT ATT ANKOMSTRAPPORTERA INNAN NI GÅR UT
  För att vi inte ska debitera felaktigt är det därför viktigt att ni senast 20 minuter innan start ankomstregistrerar er/talar om att ni kommit. Detta görs enkelt i reception, tusen tack 😊

  I hopslagning av bollar / starttider
  Klubben har rätt att senast kvällen före spel, frigöra tider genom att slå ihop befintliga bokningar inom + 20 min och fylla upp till 4 spelare / boll. Detta gör vi för att dels kunna erbjuda fler sällskap tider, dels för att få ett jämnare tempo och en trevligare golfupplevelse för alla.

  T.ex. en tvåboll är bokad 10.10 och en annan är bokad 10.30. Övriga tider är fullbokade.

  På kvällen innan slås dessa två tvåbollar samman till en fyrboll 10.30. Nya bokningsbekräftelser skickas ut via GIT som info.

  Detta för att få ett jämnare tempo på banan men framförallt möjliggöra för fler spelare att hitta lediga tider.

  I exemplet ovan, så skulle en ny grupp om fyra hitta en plats 10.10, istället för att tillsammans kanske inte komma ut alls.

  Om man av särskilda skäl vill säkerställa att man har en starttid helt för eget bruk kan man spärra lediga platser mot en avgift om halv greenfee per plats (gäller även medlemmar).

 • Vardagar – 500 kr
  Lördag/Söndag/helgdag –  500 kr
  Junior – 200 kr (13-17 år)

  Greenfee betalas via SWISH, när receptionen är stängd
  Vill ni spela 9 hål, så blir det halv greenfee (250 resp 100 kr)

  Vi är kontantfri klubb.

  För medlemmar i Hudiksvalls GK, Härnösands GK, Timrå GK, Sollefteå GK, Sörfjärdens GK, Hofors GK, Vemdalen-Klövsjö GK och Östersund/Frösö GK gäller HELA SÄSONGEN:

  Seniorer 300 kr
  Juniorer 150 kr

  För medlemmar i Hussborg GK & Dalsjö GK gäller HELA SÄSONGEN:

  Seniorer 250 kr
  Juniorer 125 kr

  Fullbetalande/Fullvärdiga medlemmar från Sundsvalls GK spelar fritt på Öjestrand GC.

  Greenfee 9 hålsbanan (gratis för medlemmar)
  Seniorer – 100 kr
  Juniorer – 50 kr

 • Hyra Golfbil 18 hål: 300 kr

  Årskort golfbil: 4 000 kr

   

  Med läkarintyg:

  Hyra golfbil 18 hål: 200 kr

  Årskort golfbil: 2 500 kr

 • Klubbens ambition/verksamhetsidé, är ”Öjestrand GC – klubben där alla är välkomna”. För att så många som möjligt ska spela golf så måste alla som kommer hit ha trevligt, roligt och njuta av sin tid på klubben. Det låter ju väldigt enkelt och det är det i sig, men det innebär också att just inom golf så behöver VI ALLA hjälpas åt för att detta ska bli verklighet.

  Vår verksamhet skall genomsyras av vädeorden: Glädje, Gemenskap och Kvalitet

  Nu är det högt tryck på anläggningen när säsongen går in i aug/sep efter vår lyckade golfvecka. Överlag är medlemmar och besökare väldigt, väldigt nöjda men det är en sak som sticker ut negativt i alla enkätundersökningar vi gör…speltempo.

  Därför så vill vi nu som klubb kommunicera väldigt tydligt vad som gäller kring detta och vad för policy vi har på klubben. Denna policy kommer vi nu arbeta mer aktivt med och kommunicera tydligare kring i vår vardag.

  1. Upplevelse

  I grunden är vi i upplevelseindustrin, inte i golfbranschen. Det låter ju konstigt men det är nyckeln till att definiera vår gällande strategi och vad vi vill åstadkomma i våra medlemmars och gästers medvetande när de besöker oss. Alla ska ha en bra upplevelse hos oss på Öjestrand GC. Detta innebär specifikt kring speltempo att man spelar så fort man kan, utan att upplevelsen försämras. Är man nybörjare, har svårt att gå eller vill bara ha en lång trevlig dag på banan som greenfeegäst, så är det ok att inte spela supersnabbt. Njut av dagen på DITT sätt, ha trevligt och lämna med påfylld energi.

  1. Golfregler och rätt till banan

  Dagens golfregler säger att ALLA har samma rätt till banan – oavsett ditt golfhandicap, antal spelare i bollen (ensamspelare har samma rättigheter som en fyrboll t.ex.) osv. ”Det är endast speltempot som avgör vem eller vilka som har företräde”. Detta innebär väldigt enkelt att på Öjestrand Golf Club, så släpper vi igenom snabbare sällskap. Det finns inga men, det finns inga om, det finns ingenting att tillägga för att tala klarspråk. Det spelar alltså ingen roll om vi spelar en tvåboll eller om man måste hålla hela golfgänget samlat eller ej osv. Vi släpper igenom snabbare sällskap…alltid!

  1. Slutsatser och policy
  • Träna på att hålla tempo på banan utan att stressa. Svensk golf har en bra lista med tips här: http://www.svenskgolf.se/artiklar/artiklar/20160415/sa-spelar-du-snabbare-utan-stress/
  • När det är högt tryck, så har receptionen rätten att flytta ihop ej fulla bollar till fyrbollar för att dels möjliggöra att fler har möjlighet att spela och att tempot flyter på bättre.
  • Rikttiden vi satt på 18-hålsbanan under högt tryck är 4 timmar och 20 min. Detta står på Era scorekort och är ett bra riktmärke att följa. Man skall alltid ha uppsikt bakåt och släppa igenom, men när man tappar mot rikttiden är det troligt att man behöver vara extra uppmärksam och kika lite på Svensk golfs tipssida ovan.
  • Alla har rätt till banan och till en bra upplevelse. En bra upplevelse betyder olika saker för olika individer och därför så släpper vi ALLTID igenom snabbare sällskap så alla får spela i sitt föredragna tempo (snabbare sällskap har också den rätten enligt golfens regler).
  • Ha självinsikt och respektera andra. De flesta vi pratar med är aldrig långsamma på banan enligt dem själva. Detta är självklart en osanning, så var ödmjuk och insiktsfull kring ditt eget beteende på banan och respektera andras sätt att spela golf…som kan vara långsammare eller snabbare än ditt eget sätt.

  Här kommer lite tips på om hur du blir populär hos bollen bakom dig

 • Längd: vit 6090 meter, gul 5540 meter, röd 4690 meter.
  Fairways: konturklippta, smala.
  Greener: ca 600 kvm stora i genomsnitt, ondulerade.
  Bunkrar: 41 st varav 32 greenbunkrar.
  Vattenhinder: Finns på tretton av hålen.
  Layout: Kuperad skogsbana vackert belägen vid sjön Öjen.

  Design: Tommy Nordström. Färdigbyggd 1992.

  Varmt välkomna till Öjestrand GC – Klubben där man kan vara sig själv för en stund

  Två mil söder om Sundsvall finner man Öjestrand Golf Club, som är en banan för den naturälskande människan och den som söker spänning på varje enskilt hål. Klubben kan presentera en 18-hålsbana, 9 hål korthålsbana, padel-bana, boulebana, camping med stugor och ett övningsfält där du kan vässa upp ditt närspel innan du ger dig ut för dagen.

  Banan som byggdes 1992, visar stolt upp sin vackra natur med utsikter över sjön Öjen och blickar man längre bort över vattnet möts man av skog och berg och härlig natur.

  När kvällssolen ligger på över banan kan det få den mest inbitne golfaren att tappa andan för ett ögonblick och stirra sig blind över utsikten från hål 4 och 18.

  Banan som sådan är till stor del skogsbanan och ganska kuperad. Som spelare, premieras den som är rak från tee och duktig med wedgarna.

  Hålen är relativt korta, men låt dig inte luras av det.

  För vatten och kluriga bunkrar vaktar de flesta greener och slår du bollen snett på rangen, kan det vara värt att stoppa ner några extra bollar i bagen för säkerhets skull.

  Vill man bo kvar en natt eller flera, så går det också att ordna, då vi sedan några år tillbaka har tre 4 bädds stugor till uthyrning samt ett flertal husvagnsplatser, bara en järn 8a från första tee.

  Vill du ta en dusch och en bastu efter din runda, så finner du klubbens omklädningsrum bara några meter från 18 green.

  Därefter kan du gå upp upp en våning till vår restaurang, där våra krögare dagligen serverar två dagens rätter samt att á la carte menyn ständigt står till kundens förfogande.

  Så vi medlemmar och personal hälsar er hjärtligt välkomna till en av Norrlands vackraste golfbanor.

 • LOKALA REGLER OCH TÄVLINGSVILLKOR 2019

  Golf spelas enligt gällande Regler för Golfspel. Spel- och tävlingshandboken kapitel 1-3 samt

  följande Lokala regler och Tävlingsvillkor:

  LOKALA REGLER OCH TILLFÄLLIGA LOKALA REGLER

  Tillfälliga lokala regler finns anslagna på anslagstavlan vid 1:a tee och på hemsidan

  Därutöver gäller följande lokala regler för allt spel på klubben såvida inget annat anges i samband med en enskild tävling.

  PLIKT FÖR BROTT MOT LOKAL REGEL (om inget annat sägs i den lokala regeln):

  Allmän plikt (förlust av hål i matchspel eller två slags plikt i slagspel).

  1. Out of bounds (Regel 18.2)

  Pinnar som identifierar out of bounds är behandlas som oflyttbara, även om de eller någon del av dem är flyttbara (se Regel 8.1a).

  Markeringen av banans gräns mellan hål 7 och hål 8 gäller endast vid spel på hål 8.

  Dessa pinnar behandlas som föremål för banans gräns under spel av hål 8. På alla andra hål är de oflyttbara tillverkade föremål.

  1. Pliktområden (Regel 17)

  På hål 3 är det röda pliktområdet på bakom/nedanför oändligt. Droppruta ska användas.

  På hål 7 är det röda pliktområdet på höger sida om fairway oändligt.

  På hål 10 är det röda pliktområdet på båda sidorna av fairway oändliga.

  Omarkerade diken och dammar är röda pliktområden.

  Onormala banförhållanden (Regel 16) och organiska föremål

  a) Mark under arbete

  1.Alla områden som identifieras av blå pinnar eller på annat sätt angetts som mark under arbete.

  2.Områden definierat av blå pinnar med grön topp är en spelförbudszon som ska behandlas som mark under arbete. Lättnad utan plikt för störande inverkan av spelförbudszonen måste tas enligt regel 16.1f.

  3. Vit spraylinje runt om ett område definierar gränsen för mark under arbete.

  4.Områden i bunkrar där sand har förts bort av rinnande vatten vilket gett upphov till djupa fåror genom sanden.

  5.Stora eller hårda myrstackar på banan är, enligt spelarens val, lösa naturföremål som får tasbort enligt regel 15.1 eller mark under arbete från vilket lättnad utan plikt är tillåten enligt regel 16.1.

  6.Dräneringar fyllda med sand/grus.

  1. b) Oflyttbara tillverkade föremål
  2. Områden vars gräns definieras av vita spraylinjer som ansluter till områden definierade som oflyttbara tillverkade föremål har samma status som det tillverkade föremålet.
  3. Avståndsvippor på fairway som markera avstånd till greenens mitt.
  4. Begränsningar i att använda speciell utrustning

  a) Förbjuden användning av motoriserad förflyttning

  1. Under en tävlingsrondrond får en spelare eller dennes caddie inte åka med någon form av

  motoriserat transportmedel med undantag för när det godkänts eller senare tillåtits av tävlingsledningen.

  En spelare som ska spela eller har spelat med plikt av slag och distans har alltid rätt att åka med motoriserat transportmedel.

  Undantag: Deltagare med tillstånd från sin hemmaklubb får använda transportmedel.

  Plikt för brott mot den lokala regeln: Spelaren får den allmänna plikten för varje hål på vilket denna lokala regeln bryts. Om överträdelsen sker mellan två hål läggs plikten på nästa hål.

  1. Förfarandet vid dåligt väder och avbrott i spelet
  2. a) Sätt att avbryta och återuppta spelet
  3. Ett avbrott i spelet på grund av en farlig situation kommer att signaleras med en lång signal.

  Alla andra avbrott kommer att signaleras med tre signaler (upprepade gånger). I båda fallen kommer återupptagande av spelet att signaleras med två signaler (upprepade gånger). Plikt se Regel 5.7b.

  Anmärkning: När spelet är stoppat på grund av en farlig situation är alla övningsområden också stängda.

  1. Under en fastställd rond har spelarna, efter hål 9 rätt att avbryta spelet enligt Regel 5.7 och ta en paus på högst 5 minuter för att inta förfriskningar.

   

   

 • Toa 1 mellan green hål 5 och tee hål 6.
  Toa 2 mellan green 13 och tee hål 14.

 • Välkommen till vår padelbana.

  Det finns idag ca 200 padelbanor i Sverige och lika många är projekterade för färdigställande under kommande år. Vi padel älskare är mycket glada över vår utomhusbana som byggdes på Öjestrand GC under 2018.

  Ni bokar Era tider via följande länk:
  https://www.matchi.se/facilities/ojestrandpadel (registrera dig) eller via reception på tel 060-330 10.

  Att spela Padel:

  Padel är en mycket enkel sport att spela och förklaras bäst som en blandning av tennis och squash. Banan är 10 m x 20 m till storlek och omringad av 3 meter höga glasväggar som får användas vid spel. Mitten av banan delas av med ett nät och man spelar alltid dubbel. Det fantastiska med padel är att alla som kan träffa en boll kan få ut något av sporten. Man behöver inte ha någon erfarenhet av racket-sporter för att kunna njuta av sporten. Padel är mycket roligt och enkelt att lära sig, kul för den som vill testa något nytt och omväxlande för den som är ute efter något socialt. Padel kan spelas av alla oavsett kön eller ålder.

  Rackethyra padel: 40 kr/person
  Bollar padel: 80 kr/rör

  Hyra racket och bollar är endast tillgängligt under receptionens öppettider.

  Regler:

  Man spelar alltid dubbel (4 spelare). Samma räknesätt som för tennis. Man startar varje poäng med underhandsserv vilket innebär att racketen får inte träffa bollen högre än höften. Vid första poängen i varje game skall servaren stå till höger om mittlinjen och serva diagonalt. Bollen måste gå över nät och studsa i servrutan. Därefter alternerar man sida. Vid serve får man inte träffa sidogallret efter studs, bara glaset. Man har två servar. Linjerna är endast i bruk vid serve, därefter är hela banan spelplan. Man får spela volley, halvvolley. Bollen får även studsa i marken och upp på sido/bakväggen innan man slår tillbaks den till motståndarnas sida. Man får slå bollen i glasväggarna på sin egen planhalva för att få över bollen till motståndarnas sida.

  FÖRLORAD POÄNG 
  Om bollen studsar två gånger på din sida eller en spelare träffas av bollen. Bollen får inte spelas direkt i motståndarnas väggar utan måsta alltid först träffa marken.

  POÄNGRÄKNING
  Padel spelas likt tennis med game och set. Game räknas 15/30/40/game. För att vinna ett set måste man vinna minst sex game och leda med minst två game. Vid 6-6 spelar man ett avgörande tiebreak som är först till 7 poäng. Vanligtvis spelas bäst av 3 eller 5 set.

 • Baninfo 2017

  181025:

  Banan öppnar idag 11:35! Välkomna!

  Efter att ha studerat väderleksprognoserna för dom kommande dagarna har vi tagit beslutet att vi måste påbörja luftningen av greenerna redan idag, för att hinna bli klar innan helgen. Banan kommer fortfarande vara öppen för spel idag torsdag, men spelbarheten på dom greener som vi luftat kommer dessvärre att vara lidande. Däremot kommer banan att vara stängd fr o m imorgon fredag 26/10. Vi ber om överseende för detta och hoppas att ni har förståelse för denna nästintill obefintliga framförhållning, men vädret verkar som sagt inte vilja vara med oss dom kommande dagarna… Vi kommer lägga ut mer information lite längre fram om vad som händer och sker, men för tillfället vill vi från Öjestrands organisations sida tacka alla medlemmar, partners och gäster för denna säsong!

  /Erik

  Banan stängd tillsvidare pga frost! Besked kring öppning ges ca kl 11!

  181024:

  Banan öppnar idag onsdag 24/10 kl 11:00! Välkomna!

  181023:

  En bra bit in i oktober och vi kan konstatera att vi har fått mycket gjort! Givetvis tack vare fint väder och inte så mycket nederbörd, men också tack vare våra nya maskininvesteringar som verkligen kommer till sin rätt nu på hösten. Fjolårets investering i en ProCore luftare, som enligt många är marknadens bästa luftare, gör att luftning av greener, greenområden och tees kan ske snabbare och utan körskador ifrån någon traktor eller dylikt. Dessutom med kanonresultat!

  Vi har hittills hålpipat ur alla tees och kommer senare att dressa dom. Fairways har blivit stickluftade en gång nu i början på oktober och om tid och tillfälle ges, kommer vi att lufta dom ytterligare en gång efter att vi har dressat. Dressningen av fairways kommer att ske förmodligen någon gång under nästa vecka. Vi kommer att få låna ett dressflak av Veckefjärdens GC (tack så mycket) och transporten kommer att fixas med hjälp av TLS (tack så mycket)

  Det viktigaste som vi måste göra innan snön kommer är att lufta våra greener för att ge gräset bästa möjliga förutsättningar att ha tillräckligt med syre under vintern. En av dom tuffaste uppgifter som greenkeepers har i framförallt i Norrland är att försöka återställa greener efter vintern. Och av alla typer av utvintringsskador som kan uppstå så är kvävskador, i min mening, den tuffaste utmaningen. Det som händer om inte det finns tillräckligt med syre under snö/istäcket är att gräset förgiftas. Detta sker av att den biologiska aktiviteten fortsätter att använda syre och bildar koldioxid (fotosyntesen som vi fick lära oss i skolan 😊). Om det inte finns tillräckligt med syre så kommer alltså så småningom koldioxiden att förgifta gräset och till slut så dör det. Det är därför som man helst av allt önskar en vinter med tjälad mark (liten biologisk aktivitet jämfört med otjälad) samt ganska mycket (helst över 0,5 m) och kall snö, som fungerar som ett luftigt täcke som inte stänger in dom giftiga gaserna och som även skyddar mot temperaturväxlingar. Temperaturväxlingar kan lura gräset att ”sätta igång” för tidigt utan att vi har möjlighet att ge det vatten och näring. Skulle det dessutom vara ytterst lite snö så gräset kommer fram kanske redan december/januari pga perioder med varmt väder så kan gräset helt enkelt torka ut, då det inte har möjlighet att tillgodogöra sig vattnet som då finns som fast form i marken i form av is. Det är detta som kallas frystorka.

  Med detta som grund så hoppas jag att Ni alla förstår vikten av höstluftningen. Det är absolut inget som vi gör för att vara elak… Efter att ha tittat på väderleksprognoserna för den närmaste tiden så har vi konstaterat att vi måste påbörja detta ingrepp snart. Som det ser ut nu så kanske det blir i slutet av denna arbetsvecka. Vi kommer att informera kring detta dagen före vi definitivt vet att vi ska börja, så att ni som vill spela ska kunna göra det så länge det är möjligt. I och med denna luftning av greenerna, som görs med 13 mm solida pinnar, så kommer vi även att stänga banan för säsongen. Detta för att minska slitaget på gräset som numera inte kan reparera sina skador pga den minimala tillväxten som råder. Detta kommer vi med största sannolikhet att ha igen till våren.

  När greenerna är luftade kommer vi att lufta även greenområdena med solida pinnar förutom på vissa blöta områden där vi kommer att hålpipa och dressa igen hålen med sand för att skapa en torrare och bättre profil för gräset att kunna växa och utveckla rötterna bättre.

  Parallellt med allt detta så går vårat nyaste tillskott i maskinparken mer eller mindre nonstop, nämligen våran 5,7 tons grävare! Vi har en lång lista med jobb som vi kommer kunna åtgärda i egen regi, och vi har redan hunnit med att beta av en hel del jobb redan under första veckan. Bl a har vi:

  • Lagt igen greenbunkern bakom green 17
  • Lagt igen en av fairwaybunkrarna på hål 9
  • Lagt igen vänstra greenbunkern på hål 15
  • Förminskat och flyttat greenbunkern lite mer till vänster på hål 15 framför greenen
  • Grävt ner kabeln som styr bevattningen till PG 2 och green 9. I samband med detta har vi grävt igen ”graven” som stått öppen under en lång tid mellan tee på hål 1 och hål 9
  • Grävt ur första delen på vattenhindret på hål 9

  Vi fortsätter även att följa vår plan angående skogen och trädbestånden ute på banan. Planen innefattar vårdande av friska träd som skall få utvecklas arttypiskt, strategiskt placerade träd skall omhändertas och rensas på dåliga grenar samt att vi främjar homogena bestånd där det är möjligt med undantag för några enstaka solitärer. Med detta innebär att vi främjar rena bestånd av en specifik art såsom tall eller björk. Planen innefattar också avverkning av träd som dels skuggar greener, tees och vissa blöta områden på fairways samt träd som står så pass nära greener så dom skräpar ner i form av löv, kottar och barr. Även rötter ifrån träd som står nära en green vill gärna söka sig in under greenen där de lätt hittar både vatten och näring.

  Till sist så kan jag berätta att Öjestrand kommer att ingå i ett samarbete med MOBA Sweden, i deras projekt som vänder sig mot golfbanor som vill använda maskinstyrning! Vi är extremt lyckligt lottade i det här då sådana här system är mycket avancerade och kostsamma. Detta kommer möjliggöra att allt vi gör med grävaren i egen regi kommer att kunna utföras med högsta precision. Vi kommer lite senare förklara mer kring denna maskinstyrning som det kallas, hur det används och till vad vi kommer använda det till. Tills dess vill vi tacka Patrik Wallgren och MOBA Sweden för denna möjlighet! Vill ni veta mer redan nu hittar ni deras hemsida här: http://mobasweden.se

  Detta var all information som vi hade att delge denna gång. Vi kommer att informera ytterligare en gång när vintern kommer och vi inte längre kan arbeta ute på fältet.

  /Erik

  Banan öppnar idag tisdag 23/10 kl 11!

  181022:

  Banan öppnar idag måndag 22/10 kl 10:30!

  181020:

  Banan öppnar kl 9:30 idag lördag 20 oktober!

  181008:

  Banan öppnar idag måndag 8/10 kl 8:30!

  Här kommer en snabb summering om vad som kommer att ske på banan vecka 41:

  Idag måndag har vi börjat att lufta fairways. Vi ber er att avvakta klar signal ifrån föraren innan ni slår.

  Höströjningen fortsätter kontinuerligt under veckan då klippningen på banan nästan helt uteblir.

  Vi kommer även att börja hålpipa ur våra tees, som därefter får en rejäl dressning.

  Greenerna blåser vi av från barr och löv samt byter hål när hålkanterna börjar bli slitna.

  Information angående frost kommer hädanefter att hittas under denna flik varje morgon som det är aktuellt, samt på sociala medier (Facebook)

  En mer ingående information kommer att ges lite längre fram 🙂

  /Erik

  181002:

  Se status på banan via vår webbkamera: https://ojestrandgc.se/webbkamera-hal-18/

  Respektera de skyltar som finns uppsatta, det är banchefen som avgör när banan kan öppnas. Fråga i receptionen, så kan de upplysa om status på banan o när ev öppnande av banan sker. När banan är stängd gäller det hela banans område dvs. även puttinggreen, övningsgreen och övningsfältet. Däremot kan rangen vara öppen, eftersom vi använder mattor där.

  De starttider som är bokade innan banan hunnit öppna ”fryser inne” och måste bokas om till en ny tid.

  OBS! Toaletterna på banan är nu stängd för säsongen.

  180917:

  Bilförbud råder idag måndag 17/9. Detta på grund av nattens regn.

  180916:

  Personligen tycker jag att hösten är en fantastisk tid på året. Ofta är golfbanorna i distriktet i bra skick, naturen skiftar färger och framförallt brukar det finnas tid över till att göra förbättringar ute på banan. Inför hösten så luftade vi greenerna v 35, för att sedan dressa med hela 24 ton sand. Sanden jobbade vi ner i greenerna så gott vi kunde under dom efterföljande dagarna. Detta kommer som jag tidigare nämnt, att bidra starkt till en god dränering och en jämn puttyta under resten av hösten.

  Ett av höstens projekt är att fräscha upp bunkrarna rejält. Vi skär helt nya bunkerlinjer och fyller sedan på ordentligt med sand. Detta arbete har gått mycket smidigt tack vare att vi har fått låna en liten grävare från LHS Maskiner. Utformningen av dom ”nya” bunkrarna ser ut som dom gör av flera anledningar. Dels så är tanken att bollen alltid ska leta sig mot mitten när den rullar ner i bunkern så att spelaren alltid ska få ett bra läge i sanden. Dvs inte ligga mot bunkerkanten eller att ligga dels i sand och dels på gräs. Själva sandterassen skall också ha en svag lutning uppåt mot greenen, detta för att underlätta att man faktiskt tar sig ur. Den nya designen kommer dessutom att frigöra tid ur skötselsynpunkt, då vi inte behöver ”handklippa” bunkerslänterna.

  Vi skall försöka göra så många bunkrar som möjligt under tiden som vi har grävaren, därför kan ni som spelar stöta på en blåvit pinne i vissa bunkrar som ser färdiga ut. Dessa är färdiggrävda och påfyllda, men inte packade och sanden är inte rätt fördelad. Vi ber om överseende för detta. Vi kommer att färdigställa dessa så fort vi kan.

  Vi har också skalat av och gjort ny tee 61 på hål 11. Beroende på hur länge vi får låna grävaren kan det bli så att vi bygger om ytterligare något tee.

  Vi har äntligen fått material till att lägga igen bunkern hål 17, så det arbetet har påbörjats. I bankommitténs planering ligger också att vi ska lägga igen några bunkrar. Innan vi bestämmer vilka det blir så skall vi konsultera vår banarkitekt Johan Benestam.

  Inför senhösten och så småningom vintern kommer vi att förutom arbeta med bunkrarna, att fortsätta med thatchbekämpningen på tees och fairways, gräva ner dom sista spridarna som vi fått sponsrade, dressa fairways och tees samt lite röjning av sly och avverkning av träd.

  Slutligen vill jag tacka Er för att ni visar hänsyn till oss när vi jobbar med bunkrarna. Tack 🙂

  /Erik

  180820:

  Hösten närmar sig och det innebär för oss på banan lite andra arbetsuppgifter än dom vi har på sommaren. Gräsets tillväxt avstannar något tack vare lite lägre temperaturer och mindre ljus. På sensommaren/hösten så ökar uppkomsten av dagg och i samband med kortare dagar så torkar inte spelytorna upp på samma sätt som under juni – juli. Detta ger oss ett bra tillfälle att lufta greenerna för att minska risken för svampsjukdomar, och dressa dom ordentligt för att bibehålla den dränerande effekten. Detta planerar vi att göra måndag vecka 35. Vi har redan nu börjat lufta, stödså och dressa tees. Senare under hösten kommer vi att fortsätta jobba med områden som lätt blir blöta och inte dränerar bort stående vatten (ja förutom under denna sommaren vill säga…) På listan med saker som vi ska prioritera ligger bl a att fylla på sand i bunkrar så fort tillfälle ges, för att senare i höst och till nästa vår kantskära bunkerkanterna.

  Under vecka 33 så har vi börjat komma ikapp med klippningen och trimmandet av spelytorna efter semestrarna. Fairways har blivit vertikalskurna, vi har luftat, stödsått och dressat de tees som har varit dåliga. Vi har även börjat med tatchbekämpningen på tee 61 och 51 som är fristående. Med tatchbekämpning innebär att vi hålpipar ur det döda organiska materialet, och dressar sedan igen hålen.

  Den stora snackisen denna säsong, förutom torkan och värmen, har varit det enorma engagemanget från klubbens medlemmar och sponsorer som varit med och uppgraderat spridarbeståndet rejält! Ända sedan golfveckan så har vi kontinuerligt monterat ner nya spridare. Hittills har vi fått ner ca 100 spridare och vi gräver ner fler så fort tillfälle ges. I skrivande stund så har vi kunnat köpa in extra spridare för ca 170.000 kr! Helt otroligt! Detta har till och med gett eko i golfsverige, där konsulenter och kollegor från hela landet kommenterat, delat och gillat när klubben har uppmärksammat våra spridarsponsorer. Jag kan inte nog förklara vilken stor skillnad det gör att få byta ut våra gamla spridare mot de nya som vi nu köper in. Och varje spridare räknas verkligen. Vilka som varit med och hjälpt till samt upp/nedräkningen av gamla och nya spridarna finns under en egen flik här på hemsidan.

  På torsdag kommer vi att få besök av Viasat, som ska göra en liten film om klubben och banan. På inslaget kommer bl a Europatourmeriterade Peter Hedblom kommer att spela banan. Detta kommer sedan att visas på Viasat Golf, där programmet heter Viasat Golfcard. Vi hoppas på bra väder!

  Tills sist vill jag passa på att göra lite reklam för säsongens utmaning i distriktet. Black Tee Challange kommer att spelas på Öjestrand den 29 september i höst. Mer exakt information om hur lång banan kommer att spelas och dylikt kommer lite senare. Det vi kan lova redan nu är att greenerna kommer att vara såphala och att flaggplaceringarna kommer att kräva planering, känsla och precision… 😊

  /Erik

  180805:

  Det är inte klokt vad tiden går fort. Golfveckan är över och vi på banan har turats om att ha lite semester dom två efterföljande veckorna. Samtidigt ska dom som varit kvar och jobbat ha en stor eloge för det jobb som dom har lagt ner med tanke på att man varit så pass underbemannad. Tack ska ni ha!

  Som ni säkert har märkt så har sommarens extremväder tvingat oss till att se över svagheter som vi tidigare inte behövt bry oss om. Vatten i allmänhet och bevattningen i synnerhet har varit ett bekymmer för oss under hela juni och juli. Åtskilliga timmar har nästan varje dag gått åt till att reparera gamla spridare, handvattna torrfläckar osv. Värdefulla timmar som vi i normala fall hade kunnat utnyttja till att göra snyggt och prydligt kring greenområden, bunkrar, tees, skogsdungar etc. Men som jag tidigare skrivit så har dessa prövningar tvingat oss att söka lösningar, som kommer att göra att vi står bättre rustade inför framtiden.

  Först och främst så har vi installerat en ny pump som förser våran bevattningsdamm med vatten ifrån sjön Öjen. Dagens pump ger drygt dubbelt så mycket (!) som den förra, vilken givetvis resulterar i att vi numera kan vattna med en helt annan kapacitet.

  Nästa steg har varit att uppgradera spridarbeståndet med nya högkvalitativa, högpresterande och driftsäkra spridare. Till klubbens hjälp har företag och privatpersoner generöst sponsrat med nya spridare. Det har gått till så att man väljer att antingen sponsra ett helt hål med nya spridare, en valfri summa som våra bevattningsansvariga fritt disponerar eller en/flera enstaka spridare som du själv får välja. Vid köp av green- eller fairwayspridare får du dessutom en namnskylt på spridaren. När vi beställt och fått hem spridarna, så försöker vi få ner dom i backen så fort som möjligt. Därefter uppmärksammas dessa sponsorer på sociala medier. Tack vill vi säga till er som varit med och bidragit hittills! Vi kommer att uppmärksamma fler under denna vecka 😊

  Nu när vi återigen börjar bli full styrka på banan, kommer vi att vässa till banan så bra vi bara kan till helgens klubbmästerskap. Ambitionen är att bl a skära och dressa greenerna rejält, samtidigt som vi vältar kontinuerligt. Bunkrarna har efter senaste tidens regn fått rejält med stryk, och kan därför förvänta sig lite extra omsorg den närmaste tiden. Alla andra ytor klipps enligt klipptågets rutiner om inget oförutsett sker.

  I övrigt så kommer vi under sensommaren/hösten att äntligen färdigställa lite småprojekt som vi startade med tidigt i våras. Jag ber om ursäkt över att vi inte hunnit att fixa till dessa områden, men jag kan försäkra er om att man varje år lär sig något nytt i detta yrke. Årets läxa verkar vara att man kanske ska vara mer ödmjuk när det gäller tiden. Den tenderar att rinna iväg alldeles för snabbt ibland…

  /Erik

  180713:

  Ingen har väl lyckats undgå den torka som nu råder i nästan hela Sverige. Värst verkar det vara för bönderna som tvingas till att nödslakta sina djur. I ett sådant läge kan det nästan verka lite dumt att prata om bevattning på rekreationsyta såsom en golfbana. På några golfbanor runtom i landet råder det total vattenbrist redan nu, då man överhuvudtaget inte får eller kan vattna, vilket naturligtvis leder till att gräset vissnar. Tyvärr har värmen och torkan tvingat oss att ställa in några av dom större ingreppen i skötselplanen, t ex luftningen som vi skulle ha gjort i måndags, samt gödsla fairways.

  För våran del så har torkan slagit till hårt mot tees och fairways. Dom två största orsakerna till detta, förutom värmen och avsaknaden av regn givetvis, är vår förmåga att fylla på bevattningsdammen samt vårat gamla bevattningssystem med tillhörande spridare, som på dom flesta håll är över 30 år gamla. Vi har sedan ett tag kollat på olika lösningar för att kunna fylla på med mer vatten i bevattningsdammen, som utgör vattenhindret på hål 11. I torsdags åkte vi till Piteå för att hämta en pump, som efter lite modifikationer i vår pumpstation som pumpar vatten till dammen som ligger nere vid sjön Öjen, kommer kunna ge oss lite mer vatten. Andra och bättre långsiktiga alternativ finns, men det skulle innebära att vi måste bygga en ny pumpstation och då blir vi tvungen att stänga all bevattning ett tag, vilket inte är ett alternativ i dagsläget med värmen och torkan.

  På så pass gamla spridare försämras spridningsbilden och driftsäkerheten avsevärt. Ibland kan dom helt enkelt stå still och ibland inte komma upp ur marken och kasta något vatten överhuvudtaget. Att det på väldigt många ställen sitter spridare som kastar 50-70 % av vattnet utanför spelytorna, bidrar till att många kubikmeter vatten hamnar i skogen eller dylikt och inte på våra primära spelytor.

  Snabbt uträknat kan man konstatera att spridarna ger ca 7 – 12 m3/h. Under våren så har vi vattnat ca 800-1.100 m3 per dygn. Man kan lågt räknat säga att ca 30 % av detta vatten hamnar på icke önskvärda ställen ute på banan. Alltså ca 300 m3 vatten per dygn, gånger antal dygn som vi har kört bevattningen, vilket i dagsläget är varje natt samt stödvattning under dagarna som ni säkert märkt. Det blir enorma mängder vatten som vi istället skulle vilja få på ”rätt” ställen. Vi har i år köpt in fler spridare än någonsin, och har börjat inventerat vårat spridarbestånd och lagt upp en plan för att uppgradera den i en takt som ekonomin tillåter. Ett väl fungerande bevattningssystem leder alltså till:

  • Minskad el- och vattenförbrukning
  • Ökad kvalité
  • Färre arbetstimmar som går åt till felsökning och reparation

  Som ett led i detta kommer vi att erbjuda företag och privatpersoner att bidra till uppgraderingen genom att köpa spridare. I dagsläget är det några som redan har ställt upp och köpt antingen några spridare eller alla spridare till ett helt hål. Så fort vi får en ”spridarsponsor”, så ringer vi och beställer spridarna så vi får ner dom i backen så fort som möjligt. Om ni är intresserade av att hjälpa till, slå gärna mig en signal så berättar jag mer än gärna hur ett sådant här upplägg kan se ut.

  Under golfveckan kommer vi att klippa och välta greenerna varje dag samt klippa dom ytor som vi hinner med beroende på om det är kanonstart eller löpande. Vi har jobbat med finishen under denna vecka och vi arbetar febrilt med att få klart toaletten mellan hål 5 och hål 6. Vi på banan ser fram emot att kunna presentera så fina spelytor som möjligt under rådande yttre omständigheter, och önskar alla deltagare stort lycka till på veckans tävlingar!

  /Erik

  180704:

  Det känns otroligt att det redan är juli. I min kropp känns det fortfarande som att det är vår med tanke på alla ”vårjobb” som ligger och väntar. Dessa jobb, som vi på förhand hade planerat att hinna med innan banöppning, börjar vi nu sakta men säkert att bocka av som tur är. Toaletten mellan hål 13 och 14 är uppgraderad, nytt gräs har lagts på tee 46 hål 2 samt att vi har återupptagit igenfyllandet av bunkern bakom greenen på hål 17.

  På skötselsidan så har vi jobbat mycket med vertikalskärning av fairways (3ggr) och greener (5ggr). På greenerna är det fortfarande ett litet för tätt bestånd av gräs, så vi kommer fortsätta att vertikalskära, dressa och välta tills vi uppnått önskad bollrull i form av jämnhet (att bollen studsar och hoppar minimalt) samt en hastighet som vi kan hålla mer eller mindre konstant alla dagar i veckan. Inför vissa tävlingar kommer vi givetvis snabba upp dom lite, utan att riskera att få för långa rondtider. För er som är nyfikna att spela på mycket snabba greener och svåra flaggplaceringar, kommer vi eventuellt att anordna en sådan dag i september om intresse finns…

  Måndag vecka 28 kommer vi att lufta greenerna och tees med krysspinnar. Det är en mildare form av luftning som påverkar spelet minimalt, men tillåter gräset att andas och främjar rotutvekligen. På grund av detta kommer vi att hålla ett längre startförbud på morgonen från kl 6 till klockan 8 för att hinna med allt vi vill göra. Vi kommer också med all säkerhet att behöva vertikalskära greenerna ännu en gång innan golfveckan, med detta är inget som kommer betyda någon väntan eller behov av ökad hänsyn från Er sida. Innan golfveckan kommer vi dessutom att uppgradera dasset mellan hål 5 och 6 om inget oförutsett händer, samt färdigställa igenfyllandet av bunkern på 17 och en efterföljande sådd. Vi skulle också behöva gödsla fairway ytterligare en gång, men där blir vi tvungen att avvakta tills vi får ett regn. I övrigt kommer vi att jobba med banans finnish i allmänhet.

  Till sist vill vi på banan tillönska alla en trevlig semester och hälsar er som vanligt välkommen ut på banan!

  /Erik

  180620:

  Äntligen har vi fått lite regn! Om än förhållandevis lite, men det har verkligen gjort susen. Fairwaygödslet som vi lade ut för en vecka sedan har tagit sig bra och ”såren” läker ihop ordentligt dit vår bevattning når. På dom övriga ställena fortsätter vi att dressa, så och vattna tills allt har vuxit igen helt. Vår ambition är att komma ut och vertikalskära fairways igen så fort tid finns och tillfälle ges.

  Idag onsdag 20 juni vertikalskar vi greenerna igen får att tunna ur dom samt jämna till ytan lite. Med den tillväxt som nu råder kommer vi med all säkerhet att vertikalskära dom igen, lagom till tävlingarna under slutet på nästa vecka. Då kommer vi dessutom passa på att dressa greenerna direkt efter.

  Inför midsommar kommer vi att klippa igenom hela banan samt välta greenerna och kratta bunkrarna. Under midsommarhelgen kommer vi att klippa greenerna, håla om samt flytta teekloten.

  Från och med denna vecka så har vi fått efterlängtad hjälp i form av André Ongsara och Oliver Gottvall. Dessa är våra duktiga sommarjobbare som vi även i år har förmånen att få ha hos oss i några veckor. Tänk på att invänta klartecken att få slå, om ni ser att någon av våra grabbar är ute och kör trimmer! Jag hoppas att Ni är lika mån om dom, som dom är att putsa upp runt banan för Er skull. Tack ska ni ha och lycka till med golfen!

  /Erik

  180611:

  Vi brukar alltid invänta ett regn när vi ska gödsla fairways, men det regn som utlovades förra veckan ställdes in. Dessvärre ser prognoserna fortsatt torra ut. Då fairways skulle behöva få gödsel för att växa ihop så, har vi beslutat att köra ut gödslet imorgon tisdag 12 juni med start ca 21. Det kommer betyda att vi kommer vara uppe och jobba bland Er som spelar imorgon kväll. Vi kommer efter att vi gödslat färdigt ett hål, att slå på bevattningen och den kommer sedan att gå till och från hela natten. Det som kan hända är att man ser svarta fotspår efter sig om man spelar på onsdag och torsdag. Detta är inget farligt utan det är bara järnet som utsöndrats initialt och färgat av sig på gräset. Det kommer jämna ut sig och växa bort på några dagar.

  Vi ber om överseende för detta och tackar på förhand för förståelsen!

  /Erik

  180607:

  Det svänger fort i hockey. Antalet plusgrader har mer än halverats dom senaste dagarna, och det börjar synas på dom torraste områdena som numera inte torkar ut direkt efter vi vattnat. Prognoserna lovar dessutom faktiskt regn, om än lite, men vi tar tacksamt emot all fukt vi kan få. Skulle det visa sig att det kommer att komma en del regn, så ska vi försöka komma ut med lite mer gödsel på fairway för att ge tillväxten ytterligare lite hjälp på traven. Detta kommer hjälpa till att läka ihop dräneringarna som vi gjorde i höstas, så vi håller tummarna! I samma veva planerar vi att gödsla även greenområdena med långtidsverkande gödsel. Tees har vi denna veckan hunnit med att vertikalskära, stödså, gödsla samt dressat.

  Vi har så smått börjat jobba mer mot spelbarhet nu när greenerna läkt ihop efter vinterskadorna. I onsdags applicerade vi retarderingsmedel på greenerna för första gången denna säsong, och på fredag kommer vi att vertikalskära greenerna 2 vägar samt lättdressa för att jämna till dom lite för en jämnare bollrull. Retarderingsmedel är för er som inte vet, ett medel som gör att gräset långsammare. Detta leder till att vi inte behöver klippa gräset lika frekvent, vilket betyder mindre stress för gräset. En annan fördel är att gräset inte växer så mycket så eftermiddags- och kvällsspelet blir bättre.

  I övrigt har vi fått delarna till bolltvättarna så vi monterar ihop dom för att sedan placera ut dom så fort dom blir klara. Toaletten mellan hål 13 och 14 är även den strax färdig.

  Det är fortfarande torrt på vissa ytor där bevattningen inte riktigt når. Vi kämpar på med att handvattna och spruta ut vätmedel på dessa ytor så gott vi kan, och som jag tidigare nämnt, så håller iaf jag tummarna för några dagar med rejäl nederbörd!

  /Erik

  180604:

  Det otroligt fina vädret håller verkligen i sig. Likaså kampen mellan oss och uttorkningen. Bevattningen går från kl 21 på kvällen ändå tills kl 6 på morgonen. Vi vattnar också för hand samt i ”luckor” mellan bollarna ute på banan. Värmen ska enligt prognoserna avta, men än så länge inget regn i sikte.

  Förutom bevattningsbiten kommer vi denna veckan att jobba med tees. Vi kommer att vertikalskära, stödså samt dressa dom. Vi kommer också att torva av tee 46 på hål 2. Det kan också bli aktuellt att torva av något mer tee, beroende på hur sådden tar sig. Vi återkommer med sådan information isåfall.

  På grund av vädret har vi svårt att planera vårat arbete hela veckor framåt i tiden, så jag kommer fortsättningsvis att hålla baninfofliken ständigt uppdaterad. Tack på förhand för förståelsen, ha en trevlig vecka och glöm inte att anmäla Er till någon av tävlingarna som går av stapeln närmaste veckorna!

  /Erik

  180529:

  Då var det alltså äntligen dags för öppnandet av banan! Stort tack till alla frivilliga, dukgänget och banpersonalen har jobbat frenetiskt under dom senaste veckorna samt dessa dagar innan öppning. Tack för all tid och energi som ni lagt ner på att få till banan i speldugligt skick så vi kan sätta igång säsongen 2018! Tiden har ju, som jag tidigare nämnt, varit extremt kort från det att snön började smälta ordentligt till det att banan nu öppnar.

  Under vecka 21 har vi vertikalskurit fairways igen för att ytterligare driva igång gräset att växa. Eftersom vi ännu inte fått nån hjälp med bevattningen i form av regn, så börjar det nu synas väl hur långt våra spridare kastar vattnet. Detta syns tydligt i dräneringsjobben som vi gjorde i höstas, då dessa torkat ut betydligt snabbare. Vi kan iaf vara säkra på att det kommer att dränera mycket bra, den dag det istället kommer mycket regn! Vi kommer fortsatt ha lägesförbättring på den finklippta delen av banan, och dessa dräneringar kommer fortsatt betraktas som MUA. Vi går ut och ”handvattnar” så långt det är praktiskt möjligt, men i den enorma värme för årstiden samt avsaknaden av regn, så är det en ojämn kamp som vi utkämpar. Vi skulle därför behöva starta vårat bevattningsprogram kl 21:00 med start idag onsdag 30 Maj. Vi ber om överseende för detta och hoppas som sagt att vädret kan kan hjälpa oss lite med fukten framöver!

  Arbetet med de tees som fått betydande skador under vintern pågår fortfarande. Vi har på nytt gjort en stödsådd på dessa, men har beslutat att torva av och lägga nytt gräs på tee 46 på hål 2 och 17. Vi vill givetvis göra detta så fort som möjligt, men vi behöver först göra klart några sista detaljer som inte har hunnit blivit gjorda inför banöppningen.

  Green 3 har tagit sig bättre än förväntat, och skall därför inte behöva vara provisorisk länge. Vi ska jobba med den nu närmaste dagarna och den beräknas vara klar för spel senast till helgen.

  Vår planering för våren har varit att bl a lägga igen några bunkrar, men då vårbruket och senaste tidens klippning och städning efter vintern tagit upp all tid, har vi fått skjutit på dom åtgärderna. Bl a bunkern bakom green 17, började läggas igen i höstas, och tanken är att vi ska fylla på med mer material samt lägga färdigt gräs där. Detta får vi dock skjuta på lite ytterligare.

  Arbetet med att gräva ner en sluten tank till toaletten på hål 13 pågår. Där skall det även kopplas in vatten och installeras en WC stol samt handfat så man kan tvätta händerna. När inkopplandet sker, kommer toaletten vara avstängd en tid. Vi informerar när det är på gång.

  Vi har även lämnat in våra bolltvättar på lackning under våren och dom har tagit lite längre tid på sig att bli färdiga än planerat, på grund av att vi blev tvungen att beställa reservdelar till dessa. Vi beräknar ha dom ute på banan i början av nästa vecka. Vi ber om överseende för detta.

  I övrigt när det gäller skötseln så kommer vi att klippa greenerna på 5 mm och välta idag onsdag, för att imorgon börja klippa ner dom på 4 mm. Vi planerar att applicera retarderingsmedel på greenerna för första gången denna säsong nästa tisdag. Detta kommer att hämma tillväxten på gräset så att det inte hinner växa sig högt till eftermiddagen/kvällen för er som vill ta er en kvällsrunda.

  Vi ses på banan!

  /Erik

  180524:

  Efter en lång vinter men gynnsam vår börjar vi närma oss en öppning av banan. Vi har haft omfattande skador på fairways, tees och greener men det mesta har läkt ihop bra. I nuläget har vi några tees som helt klart inte håller måttet för spel, så vi har därför beslutat att torva av dessa och lägga nytt, färdigt gräs. Detta kommer att göras under dom närmaste veckorna. I och med detta passar vi på att även jämna till dessa tees. Tills vidare kommer vi att klippa upp provisoriska tees som kommer att användas så länge torven behöver rota sig.

  Fairways har börjat växa på sig ordentligt trots avsaknaden av regn, så vårat bevattningssystem har verkligen fått jobba under maj. Vi kan konstatera att dräneringsarbetet som gjordes i höstas ha gett mycket god effekt, då banan torkade upp otroligt fort efter att det dryga 1,5 meter tjocka snötäcket hade smält. Vid öppning kan fortfarande spår av denna åtgärd komma att synas, så vi kommer därför ha lägesförbättring på dessa, tills det att dom har växt igen helt.

  Greenerna ser överlag bra ut. Green 3 har åkt på en rejäl vinterskada och är därför extra stödsådd under vecka 20. Sådden har så smått börja kika fram, men vi kommer att avvakta ett starkare bestånd där innan vi börjar bearbeta den för spel. Vi återkommer om vi skulle behöva använda en provisorisk green där några dagar.

  Arbetet med kringytorna tar en stor del av vår tid just nu. Vi har fått bra hjälp under städdagen samt av frivilliga som hjälpt till under dagarna med diverse saker. Vi har dessvärre ganska mycket arbete kvar där. Med tanke på tillväxten som ”tvingar” oss att lägga mycket tid på klippning, tar vi fortfarande gärna emot hjälp om någon vill komma och hjälpa oss! Ring eller maila mig isåfall (Erik)

  Igår onsdag hade vi fint besök från botaniska analysgruppen ifrån Göteborg. Företaget är specialister på stress- och svampsjukdomar, och på deras rekommendation, med tanke på den torkstress och ordentliga värme (dryga 25 grader!) som dom nya plantorna på greenerna utsätts för, har vi bestämt att låta dom vila under helgen och få chans att utvecklas och täta ihop ytterligare. Dessa dagar kommer att härda plantorna mer, vilket kommer att göra att dom står emot allt slitage som dom kommer att utsättas för under säsongen på ett mycket bättre sätt. Planerat öppningsdatum kommer därför att vara Tisdag den 29 maj kl 12:00.

  Med dessa ord vill jag välkomna Er till en ny säsong!

  180514:

  I nuläget är alltså övningsfältet, rangen och korthålsbanan öppen!

  Vill passa på att nämna att imorgon kl 7:00 kommer vi återigen att dra av och på dukarna! Vill ni vara med och hjälpa till, så är det bara att dyka upp. 🙂

  /Erik

  180512:

  Då var årets städdag till ända! Ca 100 personer hade sökt sig hit för att hjälpa till med vårstädningen

  180510:

  Tyvärr blev framförhållningen kort, men imorgon kl 7:00 samlas dom som vill hjälpa till att dra av och på dukarna så vi hinner både klippa och gödsla greenerna. Vi bjuder på kaffe och smörgås till dom som dyker upp! Tack på förhand!

  /Erik

  180507:

  Nu är våren här på allvar och den snön som låg heltäckande för 2 veckor sedan är nu borta. Vi firade detta med att öppna övningsfältet igår måndag!

  I övrigt har vi nu pipluftat, vertikalskurit, sått, dressat och vältat samtliga greener. Det märks att det har varit en lång vinter med mycket snö, men efter senaste tidens fina väderlek finns det gott hopp om golfspel även i år. Närmast kommer vi att lufta samtliga tees och greenområden, för att sedan köra ringvält, stickluftare samt vertikalskära fairways. När vi märker en hygglig etablering kommer vi att ge dom lite mat i form av nitratgödsel.

  Vi jobbar även med att få igång korthålsbanan inom kort. Jag återkommer med öppningsdatum även där, men det dröjer inte många dagar till 🙂

  Under veckan kommer vi att samla ihop ”dukgänget” för första gången under våren. Det är kul att se att det är så många som har visat intresse att vara med och hjälpa till under denna hektiska period. Preliminär dag kommer att vara fredag 11 maj men en definitiv kallelse kommer att skickas ut när datumet blir spikat. Tack på förhand!

  Årets städdag kommer att äga rum nu på lördag 12 maj. Arbetsuppgifterna kommer att variera mellan risdragning, krattning, uppsamling av hålpluggar efter luftningen m.m. Arbetsuppgifterna delas ut på plats, men om någon redan nu vet att dom skulle vilja skotta upp pluggar, ta gärna med en spade! Vi samlas utanför receptionen kl 09:00. Vi ses!

  /Erik

  180419:

  Vill börja med att meddela att skidspåret är ”stängt” för denna säsong. Vi har börjat skotta upp våra vägar och samt lämnat tillbaka skotern som Palla har använt till att köra upp spåret med. Vi tackar och bockar för lånet! Vi tackar även hedersmedlem Persson för ett gediget jobb med spåret under denna snörika vinter.

  Ingen har nog undgått att det är betydligt mycket mer snö nu än vid samma tidpunkt ifjol! Som mest har vi på banan haft ett snödjup på 150 cm. Under all snön har vi haft en mindre ishinna på greenerna där det hann bli lite tjäle innan första snöfallet. Utanför har det däremot varit helt tjälfritt. Detta kommer att vara till fördel nu när snön smälter bort, då vattnet kan sjunka ner i backen istället för att bli stående ovanpå den frusna marken. I nuläget (19 april) så har snödjupet på vår mätpunkt sjunkit till under 100 cm och om prognoserna för vädret stämmer så kommer det smälta undan ordentligt den närmaste tiden.

  I väntan på varmare väder så har vi börjat skotta fram våra vägar och dom greener som vi lättast kan ta oss fram till. Det gör vi för att kunna, om möjligt, smygstarta vårbruket lite. Nytt för i år är att vi kommer att hålpipa ur greenerna nu på våren för att successivt förbättra dräneringspotentialen. Även tees, fairways och greenområden kommer att få lite välbehövligt syre nu under våren. Bilder på arbetet kommer läggas ut på sociala medier löpande. Det kommer även att bli spännande att se hur resultatet av Sandmastern, som vi hade på besök i höstas.

  Under vintern har vi i vanlig ordning servat våra maskiner, gått vidareutbildningar i bl a slipning och bevattning samt underhållit skidspåret som sträcker sig runt banan. Under vecka 12 påbörjades avverkning på högersidan om hål 7. Detta kommer att möjliggöra att vi får in mer sol på fairway på hål 7, som vid ett kraftigare regn tenderar att bli vattensjukt. Tanken var att fortsätta, med det tjocka snötäcket samt avsaknaden av tjäle satte tyvärr stopp för det.

  Dukdragning

  Under våren 2017 hade vi som jag tidigare nämnt enormt bra hjälp ifrån er medlemmar när det gäller att dra greendukarna. Denna vår kommer att bli mycket speciell eftersom tidfönstret mellan då snön har smält bort tills att vi öppnar banan kommer vara extremt kort. På grund av detta vädjar vi från banan återigen till Er medlemmar efter hjälp.

  Vår önskan är att få hjälp med att lossa samt sätta tillbaka vårdukarna vid sådd samt när vi klipper och gödslar  nu på våren vid några tillfällen. Vi kommer att bjuda på fika vid varje tillfälle samt anordna en grillkväll när vårdukarna har gjort klart sitt jobb med att driva igång gräset. Datum för första samlingen är i dagsläget för tidigt att säga, men jag kommer att i så god tid som möjligt, meddela er som vill hjälpa till när den kommer att äga rum. Anmälan till detta görs till mig via kontaktuppgifterna nedan. Jag tummarna för en god uppslutning! Tack på förhand!

  Tel: 070 – 26 74 133

  Mail: erik@ojestrandgc.se

  /Erik


Klubbchef
070-6021133
ulrika@ojestrandgc.se
Lars Strandqvist
Kanslichef
0730815590
lars@ojestrandgc.se
Daniel Gottvall
Bana
070-671 00 95
Eva Strandqvist
Reception

info@ojestrandgc.se
Robin Stålebring
PGA
076-853 19 89
robin.stalebring@pgasweden.com
Erik Strandqvist
Banchef
070-267 41 33
erik@ojestrandgc.se
Thomas Dahlin
Bana
072-243 9047
Totte Nilsen
Bana
070-215 03 33
Mats Carlman
Ordförande

Helena Kalte Olsson


Lennart Häglund
Vice ordförande

Erika Eriksson


Anna-Karin Olsson


Ingrid Wallner


Bli medlem på Öjestrand GC

Fyll i formuläret så återkommer vi så fort som möjligt.

E-post
info@ojestrandgc.se

Telefonnummer
060 - 330 10